Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Godišnja provjera značajki strojeva za humanitarno razminiranje

16.05.2006

U Republici Hrvatskoj registrirano je ukupno 60 strojeva za razminira nje, od toga je u funkciji 40 strojeva (lakih, srednjih i teški h), 14 bagera, te 1 stroj za uklanjanje vegetacije i otpada. Ovaj tjedan, na poligonu «Cerovac» kod Karlovca, u planu je provođenje provjere značajki dva stroja MV-4 tvrtke Dok-ing iz Zagreba. Testiranja strojeva se provode tijekom cijele godine na poligonima «Cerovac» ili «Škabrnja». Testiranje provode članovi Povjerenstva za testiranje strojeva koji se koriste na poslovima humanitarnog razminiranja, a članovi Povjerenstva su predstavnici HCR-a, HCR-CTRO-a i Inspektorata unutarnjih poslova MUP-a.

29. listopada prošle godine stupio je na snagu izmijenjeni i dopunjeni Program testiranja i ocjenjivanja upotrebljivosti strojeva koji se koriste na poslovima humanitarnog razminiranja – PRILOG 2. Pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o načinu obavljanja poslova razminiranja (NN br. 123 od 21.10.2005.). Na našoj web stranici kod Poslova razminiranja nalazi se tablica mogućih učinaka testiranih strojeva za razminiranje u kojoj su definirani datumi do kada vrijede ocjene upotrebljivosti.
Temeljem Programa svi testirani strojevi koji imaju ocjenu upotrebljivosti obvezni su jednom godišnje pristupiti provjeri značajki stroja. Provjerom značajki stroja utvrđuje se stanje stroja u odnosu na stanje utvrđeno testiranjem. Provjerava se dubina obrade tla, brzina kretanja stroja, kvaliteta obrade tla i učinak stroja. Strojevi koji ne obave redovnu godišnju provjeru značajki, ne mogu se koristiti na poslovima humanitarnog razminiranja.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO