Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Predstavnici Glavnog stožera EUFOR-a posjetili HCR

06.06.2006

Danas su predstavnici Glavnog stožera EUFOR-a iz Sarajeva posjetili Hrvatski centar za razminiranje kako bi prikupili detaljnije podatke o minskom problemu u Republici Hrvatskoj, trenutnoj minskoj situaciji, radu HCR-a i provođenju protuminskog djelovanja kao i odredbi Ottawske konvencije. U delegaciji su bili Puk. Stefan Jonsson (SWE), Chief Countermines, Kap. Harald Rapp (AUT), Chief MICC, CS Martin Murphy (IRL), Mine Awareness Trainer
i Milad Čerimagić (BiH), Data Coordinator, sva četvorica pripadnici Operativnog sektora Združenih vojnih poslova u Butmiru kraj Sarajeva.
Nakon prezentacije rada i strukture HCR-a kao i minske situacije u RH, te informacijskog sustava koji HCR koristi, a koju su održale Kristina Ikić Baniček, savjetnica za međunarodnu suradnju i donacije i Ljiljana Čalić Žmirić, savjetnica za edukaciju i pomoć minskim žrtvama, gosti su postavljali pitanja o angažiranju jedinica Hrvatske vojske u razminiranju, uništavanju zaliha protupješačkih mina, procesu planiranja prioriteta razminiranja, postojanju programa edukacije o opasnostima od mina u školskim sadržajima i pružanju pomoći žrtvama mina, korištenju IMSMA baze podataka kao i o provođenju općeg izvida, kako bi to usporedili sa stanjem u Bosni i Hercegovini i ostalim zemljama u regiji.


Nakon prezentacije, delegacija je posjetila HCR-ov Odjel za informatiku, upoznata je s načinom korištenja baze podataka i proizvodnje digitalnih orto-foto zemljovida koji se koriste u provedbi općeg izvida, te zemljovida miniranosti koji se dostavljaju lokalnoj zajednici kao dio procesa koordinacije protuminskog djelovanja i edukacije o opasnostima od mina. Pripadnici EUFOR-a su obišli i SCAN Centar gdje su upoznati s načinom rada i krajnjom koristi upotrebe skenera u procesu pružanja informacija o minski sumnjivim područjima sveukupnom stanovništvu Republike Hrvatske.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO