Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Ravnatelj HCR-a i župan Ličko-senjske županije obišli Smiljan

20.06.2006

Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Oto Jungwirth sastao se u Gospiću sa županom Ličko-senjske županije Milanom Jurkovićem, kako bi analizirali realizaciju plana razminiranja u 2006. godini. Tijekom sastanka su dogovorene daljnje aktivnosti koji bi trebale ubrzati proces razminiranja u ovoj županiji, koja je jedna od minski najugroženijih županija. Nakon sastanka su zajedno obišli prostor Smiljana gdje će se obilježiti 150. obljetnica Teslina rođenja, a gdje se dovršavaju vrlo zahtjevni radovi razminiranja koje su u više navrata otežavale izrazito loše vremenske prilike, a razminiranje je provođeno kako bi se osigurali preduvjeti za daljnje uređenje prostora obilježavanja ove značajne obljetnice. U poslove oko uređenja okoliša je uključeno više javnih i drugih poduzeća, a do 10. srpnja će tamo biti uređen Memorijalni centar Nikole Tesle, te niz drugih sadržaja.

Prošli mjesec je tvrtka Mungos završila projekt razminiranja područja oko muzeja Nikole Tesle, veličine 58.405 m2, a tijekom izvođenja radova na tom projektu Hrvatske vode su morale izmjestiti korito Vagančice i osigurati pumpe za odstranjivanje viška vode iz kanala, kako bi pirotehničari Mungosa mogli izvršiti radove razminiranja u samom koritu.
U tijeku su još radovi razminiranja na poljoprivrednim i šumskim površinama, te livadama i pašnjacima u Smiljanu prema projektu veličine 281.343 m2, a radove izvodi tvrtka Mustela i do sada je odrađeno oko 220.000 m2, te je na toj površini nađeno 68 zvončića KB1 i to na dubinama i do 30 cm. Radovi na ovom projektu će biti završeni prema planiranoj dinamici, a već sada su, što se tiče razminiranja, osigurani svi preduvjeti za pripremu i završetak svih predviđenih objekata za obilježavanje godišnjice.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO