Hrvatski centar za razminiranje

RSS

U Ženevi održan sastanak direktora nacionalnih centara za razminiranje

10.07.2006

Od 3. do 6. srpnja u Ženevi se o držao 9. međunarodni sastanak direktora nacionalnih centara za razminiranje i UN-ovih savjetnika pri Ženevskom međunarodnom centru za humanitarno razminiranje (GICHD). Svim prisutnima dobrodošlicu su izrazili Stephen Nellen, direktor Ženevskog međunarodnog centra za humanitarno razminiranje i Max Gaylard, direktor UNMAS-a (United Nations Mine Action Service). Predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje imali su dva izlaganja – prvu prezentaciju održao je ravnatelj HCR-a Oto Jungwirth koji je obradio temu tranzicije programa protuminskog djelovanja – od UN-ovog do samostalnog nacionalnog programa, a drugu prezentaciju održao je pomoćnik ravnatelja Miljenko Vahtarić na temu mobilizacije nacionalnih resursa u razminiranju.

Tijekom trajanja 9. godišnjeg sastanka, održani su i brojni razgovori s predstavnicima drugih nacionalnih centara i ostalim sudionicima konferencije, kojoj je prisustvovalo preko stotinu stručnjaka koji se bave protuminskom djelatnošću. Osim predstavnika nacionalnih centara za razminiranje, UN-ovih organizacija i tehničkih savjetnika pri nacionalnim centrima, sastanku su prisustvovali i predstavnici Ženevskog centra, nevladinih organizacija i donatora.
U petak, 7. srpnja, UNMAS je u Ženevi održao sastanak Odbora za reviziju IMAS-a, međunarodnih standarda protuminskog djelovanja, kojem je prisustvovao pomoćnik ravnatelja HCR-a Davor Laura.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO