Hrvatski centar za razminiranje

RSS

U Crnoj Gori završen zajednički projekt provođenja općeg izvida

18.07.2006

Definiranjem minski sumnjivog područja (MSP) i izradom projektne dokumentacije završen je zajednički projekt Hrvatskog centra za razminiranje i Regionalnog centar za obuku ronilaca za podvodno razminiranje (RCUD) iz Crne Gore provođenja općeg izvida u graničnom području Crne Gore. Ovo je prvi posao kojeg je HCR napravio izvan granica Republike Hrvatske i pokazatelj da je Crna Gora prepoznala kvalitetu rada HCR, te ukazala povjerenje i priznanje angažirajući HCR za definiranje MSP-a na svom području.
Opći izvid je proveden na području sela Njeguši i Besnik u Općini Rožaje gdje su NATO snage 1999. godine izbacile kazetne bombe tipa BL-755. MSP je definiran u veličini 394.700 m2 i obilježen je s 18 trojezičnih oznaka minske opasnosti, te je izrađen projekt razminiranja tog područja. Druga lokacija na kojoj se provodio opći izvid obuhvaća područja općina Plav i Gusinje, za koja su postojali podaci i zapisnici o 77 minsko-eksplozivnih zapreka sa 680 postavljenih mina tijekom 1998. i 1999. godine. Na toj lokaciji definiran je MSP u veličini 74.519 m2, od čega je 1.850 m2 određeno za razminiranje, a 72.669 m2 za tehničko izviđanje. Taj prostor obilježen je s 11 trojezičnih oznaka upozorenja na minsku opasnost. Oba projekta zajednički su potpisali ravnatelj HCR-a Oto Jungwirth i direktor RCUD-a Veselin Mijajlović.


Projekt je trajao od 8. lipnja do 15. srpnja, a radilo se na izuzetno teškom terenu, brdsko-planinskim visoravnima i do 2300 metara nadmorske visine, uz nagib terena i do 60 %.
Opći izvid se provodio sukladno propisanim Standardnim operativnim postupcima Hrvatskog centra za razminiranje, (SOP HCR Opći izvid 01.01), a koji su usklađeni s međunarodnim standardima IMAS. U realizaciji ovog projekta sudjelovao je tim HCR s pomoćnikom ravnatelja HCR-a Davorom Laurom, kao voditeljem projekta, uz Čedu Matića i Gordana Novaka, koji su bili voditelji timova i projektanta Nikolu Krešo, te sedam djelatnika RCUD-a. Tijekom trajanja projekta, predmetna područja su obišli predstavnici Albanskog centra za razminiranje, s kojima je već ranije uspostavljena dobra suradnja u okviru SEEMACC-a (Vijeća za koordinaciju protuminskog djelovanja u Jugoistočnoj Europi).
Projekt je financirala Vlada Sjedinjenih Američkih Država kroz Međunarodnu zakladu za razminiranje i pomoć žrtvama mina (ITF) iz Slovenije.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO