Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Započinju radovi pretraživanja i razminiranja na projektu „Protupožarnih puteva u Parku prirode Kopački rit“

16.07.2007

Započinju radovi pretraživanja i razminiranja po projektu „Protupožarnih puteva u Parku prirode Kopački rit“ u Osječko-baranjskoj županiji ukupne površine 150.611 m2. Predmet ovog projekta su šumski i protupožarni putevi koji se protežu u južnom dijelu zaštićenog područja Posebnog zoološkog rezervata u sklopu Parka prirode „Kopački rit“, u južnom dijelu općine Bilje, odnosno istočnom dijelu Osječko-baranjske županije.

Nedavno, šire je područje bilo opožareno, te je time nastala velika materijalna i ekološka šteta. Poradi postojanja minske opasnosti nije bilo moguće pristupiti mjestu požara i omogućiti učinkovito gašenje požara. Stoga se radovi humanitarnog pretraživanja i razminiranja izvode s ciljem postizanja sigurnosti odnosno sigurnosne zone na području protupožarnih puteva, a kako bi se omogućilo sigurno kretanje njima odnosno stručni nadzor i fizička zaštita samog prostora.

Radove, koji će započeti 16. srpnja 2007. godine, izvoditi će tvrtka MKA* Deming d.o.o. iz Čakovca s partnerima. A predviđeno trajanje izvođenja radova je do 15. kolovoza 2007. godine.

Radove na projektu u iznosu od 1.000.000,00 kuna financira tvrtka VIPnet d.o.o. koja je problem mina prepoznala još 2002. godine od kada sustavno, na godišnjoj razini, kao najveći privatni donator pomaže financiranje protuminskog djelovanja u Republici Hrvatskoj. Ukupan iznos donacija VIPnet d.o.o. do danas iznosi 5.306.000,00 kuna.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO