Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Kraljevina Belgija donirala 150.000 eura za razminiranje u općini Nuštar

16.07.2007

Veleposlanica Kraljevine Belgije u Republici Hrvatskoj NJ.E. gđa. Marie-Johane Roccas posjetila je Općinu Nuštar u ponedjeljak, 16. srpnja. 2007. godine. Tom prigodom uz nazočnost dožupana Vukovarsko-srijemske županije, gospodina Petra Kulića, županijskog koordinatora Zlatka Pavlovića, zamjenika ravanatelja HCR-a, Mirka Ivanušića, pomoćnika ravanatelja HCR-a Miljenka Vahtarića, gostiju i predstavnika medija, svečano je uručila potvrdu o razminiranju načelniku općine Nuštar, gospodinu Stipi Tomiću, a sukladno Sporazumu o donaciji 150.000 eura kojim Kraljevina Belgija financirala razminiranje površina u naselju Cerić u Općini Nuštar u Vukovarsko-srijemskoj županiji ukupne površine veličine 109.863 m2, a koji je potpisan u siječnju 2007. godine u Hrvatskom centru za razminiranje u Sisku.
Projekt razminiranja u općini Nuštar, naselje Cerić realiziran je kroz 38 radnih dana, radove je izvodila tvrtka Istraživač d.o.o., također iz Nuštra, a radovi su završeni 07. srpnja 2007. godine. Na projektu za vrijeme izvođenja radova pronađeno je jedno minsko-eksplozivno sredstvo i to protupješačka rasprskavajuća odskočna mina 1 ( PROM-1) te veći broj mina PMR2A bez upaljača, velik broj različitih čahura na mjestima bunkera i tranšeja rasprostranjenih na gotovo
1 km dužine projekta.
Ukupna pomoć Kraljevine Belgije protuminskom djelovanju u Republici Hrvatskoj od 1999. godine do sada, bez spomenute donacije, iznosi 373.880 eura. Veleposlanica Roccas je izjavila da s osobitom radošću i razumijevanjem Belgija pomaže Hrvatskoj, jer se još i danas u Belgiji pronalaze zaostale mine iz Prvog i Drugog svjetskog rata, te je izrazila spremnost belgijske Vlade da i u budućnosti pomaže razminiranje ali i obnovu u Republici Hrvatskoj. Već nekoliko godina Kraljevina Belgija je uključena u obnovu ratom pogođenih područja, pa je tako financirala obnovu mosta u Vukovaru, kao i obnovu vukovarske luke i krana. Pomoć Kraljevine Belgije uvelike će pomoći gospodarskom oporavku područja u Općini Nuštar.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO