Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Stalni predstavnik UNDP-a u RH Yuri Afanasiev posjetio HCR

30.07.2007

24. srpnja 2007. godine HCR je posjetio gospodin Yuri Afanasiev, stalni predstavnik Ureda UNDP-a u RH sa suradnikom, gospodinom Zackom Taylorom, savjetnikom za sigurnost i kontrolu naoružanja. Ispred HCR-a sastanku su bili nazočni ravnatelj, gospodin Oto Jungwirth i Sandra Kuzmić, savjetnik za organizacijske poslove – poslovni tajnik prilikom čega mu je prezentiran sustav protuminskog djelovanja u RH i rad SCAN Centra.

Gospodin Afanasiev iskazao je poseban interes za pomoć i edukaciju žrtava mina, financiranje pomoći njihove socio-ekonomske rehabilitacije te za rad rehabilitacijskog centra za pomoć žrtvama mina „Duga“ iz Rovinja.

Također, iskazao je interes za međusobnu suradnju na području iznalaženja novih sredstava i donatora za financiranje protuminskog djelovanja u Republici Hrvatskoj. Spremno su nam ponudili pomoć glede prikupljanja svih potrebnih informacija i kontakata glede lakšeg pristupa Fondovima UN-a kao i potencijalnim donatorima.

Gospodin Zack Taylor iskazao je želju za uključenjem HCR-a u akciju koju će na temelju Sporazuma o suradnji u kampanji prikupljanja oružja i podizanja svijesti javnosti provoditi Ministarstvo unutarnjih poslova i UNDP Hrvatska, a s ciljem smanjenja posjedovanja nelegalnog oružja. Naime, mišljenja je kako bi bilo vrlo dobro akciju proširiti i na minsko-eksplozivna sredstva, te na taj način spriječiti „divlje“ odbacivanje u prostoru i moguća stradavanja. Gospodin Taylor pozvati će predstavnika HCR-a da prisustvuje radu Koordinativnog odbora akcije kako bi se vidjele mogućnosti uključenja.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO