Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Priopćenje za javnost

05.09.2007

Hrvatski centar za razminiranje priopćuje da je minski sumnjivi prostor u Republici Hrvatskoj po prvi puta smanjen ispod 1.000 km2, te da on sada iznosi 997 km2, a proteže se na prostoru od 12 županija, te na 119 općina i gradova u Republici Hrvatskoj. Imajući u vidu činjenicu da je prilikom osnutka Hrvatskog centra za razminiranje, početkom 1998. godine, MSP u Republici Hrvatskoj obuhvaćao više od 13.000 km2, te da se tek osnutkom HCR-a pristupilo organiziranom rješavanju cjelokupnog minskog problema u Republici Hrvatskoj, ovaj podatak daje još veći podstrek i budi optimizam kod svih koji su još uvijek prisiljeni živjeti u minskom okruženju. Rezultat je ovo velikog truda i rada svih subjekata i ljudi vezanih za poslove razminiranja, prvenstveno pirotehničara i zaposlenika tvrtki za razminiranje, dobre organizacije samog poslovanja HCR-a, izvrsne međunarodne suradnje sa brojnim stranim vladama i međunarodnim organizacijama, ali isto tako i rezultat čvrstog opredjeljenja vlasti u Republici Hrvatskoj prema minskom problemu kao jednom od prioritetnih državnih problema, temeljem čega je od 1998. godine iz Državnog proračuna izdvojeno preko milijardu i sedamsto milijuna kuna.

Samo u 2007. godini, do 2. rujna, iz minski sumnjivog područja isključeno je oko 47 km2, od čega poslovima razminiranja i pretraživanja 19,4 km2 (10,9 km2 razminiranjem i 8,5 km2 pretraživanjem) dok je oko 27,6 km2 isključeno općim izvidom.

Hrvatski centar za razminiranje zahvaljuje svima koji daju svoj doprinos za razminiranje Hrvatske te nastavlja sa uspješnim radom sve dok Republiku Hrvatsku ne učinimo potpuno minski čistom i sigurnom.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO