Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Delegacija esperantista posjetila HCR

07.07.2005

Danas su Hrvatski centar za razminiranje posjetili predstavnici francuske esperantske organizacije SAT André i Colette Weiss i Krešimir Baraković, tajnik organizacije
SAT u Parizu, te potpredsjednici Hrvatskog saveza za esperanto Vjekoslav Morankić i Radenko Milošević. Primio ih je zamjenik ravnatelja Mirko Ivanušić, a savjetnica za međunarodnu suradnju i donacije Kristina Ikić Baniček prezentirala im je problem mina u Republici Hrvatskoj. Gosti su obišli projekt pretraživanja u Naselju Mošćenica, gdje su imali priliku vidjeti rad pirotehničara i stroja za razminiranje.


O važnosti angažmana u rješavanju problema mina govori i podatak da su esperantisti izradili brošuru na esperantu koja govori o minskom problemu u Hrvatskoj, te su izrazili želju sa daljnjom suradnjom. Osim toga, članovi SAT organizacije sudjelovali su u izradi prijedloga da se Ottawska konvencija koja regulira postupanje s protupješačkim minama proširi i na ostale vrste minsko-eksplozivnih sredstava. Članovi francuske delegacije sudjelovali su i svojim zalaganjem u dodjeli donacije Francuske Republike za projekt razminiranja u Hrvatskoj.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO