Hrvatski centar za razminiranje

RSS

HCR pozvan da se pridruži ITEP-u kao partner za suradnju

18.09.2007

Zemlje članice (sudionice) Međunarodnog programa za testiranje i evaluaciju u humanitarnom razminiranju (ITEP) jednoglasno su odlučile pozvati Hrvatski centar za razminiranje (HCR) da se pridruži ITEP-u kao partner za suradnju. To je velika čast za HCR s obzirom da je HCR prva organizacija koja se ikada pridružila ITEP-u.

HCR je prepoznat kao vodeća organizacija za protuminsko djelovanje, osobito kroz svoj angažman u Vijeću za koordinaciju protuminskog djelovanja u Jugoistočnoj Europi (South Eatestern Europe Mine Action Co-ordination Council – SEEMACC) te kroz postignuća u osnivanju vlastite organizacije za testiranje, evaluaciju i razvoj (HCR-Centar za testiranje, razvoj i obuku – HCR-CTRO) za koju nam je poznato da aktivno surađuje s ITEP-om, UN Službom za protuminsko djelovanje (UNMAS), Ženevskim međunarodnim centrom za humanitarno razminiranje (GICHD) te Organizacijom za normizaciju Europske unije.

Međunarodni program za testiranje i evaluaciju u humanitarnom razminiranju (ITEP) osnovan je 17. srpnja 2000. godine potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju između Belgije, Kanade, Nizozemske, Švedske, Velike Britanije, SAD-a i Europske komisije. 14. lipnja 2002. godine Njemačka je također postala članica ITEP-a potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju s ciljem razvijanja standarda, koordinacije i provođenja testiranja materijala i metoda te razmjene informacija o rezultatima s drugim zainteresiranim stranama. (ITEP info: http://www.itep.ws)

Namjera ITEP-a je povećati napore u okviru globalnog razminiranja putem generiranja, prikupljanja i distribucije objektivnih, nezavisnih, znanstveno utemeljenih podataka dobivenih testiranjem i analizom vezanih uz materijale, sustave i metode koje se koriste u humanitarnom razminiranju.

Poziv HCR-u da se pridruži ITEP-u kao partner za suradnju predstavlja veliku čast i priznanje radu HCR-a i HCR-CTRO-a u testiranju specijalizirane opreme za razminiranje od strane ove visoko cijenjene institucije za testiranje pred cijelom međunarodnom protuminskom zajednicom. HCR i HCR-CTRO mogu zauzvrat ponuditi svoje stručno osoblje i tri testna poligona, jedan od njih u kontinentalnom dijelu Hrvatske i dva u obalnom području na kojima se testiranja i evaluacije mogu provoditi tijekom cijele godine.

Nadamo se da ćemo svojim članstvom u ITEP-u opravdati povjerenje koje nam je ukazano te na taj način doprinijeti razvoju koncepata, tehnologija i sustava koji će pomoći u eliminaciji prijetnje od kopnenih mina u cijelom svijetu.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO