Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Gljivari, lovci, poljoprivrednici...OPREZ!

02.10.2007

Jesen i ovi prekrasni dani listopada izmamljuju velik broj ljubitelja prirode, posebice gljivara i lovaca, skupljača, plodova, berača kestena te poljoprivrednika. Ovo je prilika da osim opasnosti da uberete muharu ili sličnu otrovnu gljivu, upozorimo ispred Hrvatskog centra za razminiranje na dužan oprez u minski sumnjivim područjima.

Važno je poštivati i čuvati oznake minske opasnosti odnosno velike table minske opasnosti, kojih je na prostoru naših 111 gradova i općina koji se nalaze u minski sumnjivom prostoru (MSP) postavljeno više od 13.000, uz velik broj dopunskih oznaka, koje upućuju na minsku opasnost.

Završnom revizijom MSP-a on je precizno utvrđen i trenutno je manji od 1000 km2, točnije 997 km2. Važno je ponovo istaći da je u ukupnom MSP-u u njegovoj strukturi upravo najviše šumskog, poljoprivrednog i pašnjačkog prostora, koji je sada u svim mogućim aktivnostima najviše korišten.

Od 1998. godine do danas u periodu od rujan-studeni u obavljanju poljoprivrednih radova, lovu i ribolovu te pripremanju ogrijeva za zimski period stradale su ukupno 52 osobe.
U 2007. godini do danas zabilježeno je 6 minskih incidenata u kojima je stradalo 6 osoba, od toga su 3 osobe smrtno stradale.

Svakako da je obilježenost prostora, informiranost lokalne uprave i samouprave te policijskih uprava putem preciznih karata i CD-a, korištenjem Internet stranica HCR-a (http://www.hcr.hr ) te različitim edukacijskim programima, znatno doprinijela smanjenju minskih incidenata.

Apeliramo da se pri svakoj namjeri kretanja po granicama MSP-a informirate kod lokalne samouprave, gradova i općina, županjskih koordinatora razminiranja, policijskim upravama, upravama nacionalnih parkova i parkova prirode ili u upravama šumarija i dakako u podružnicama Hrvatskog centra za razminiranje u Zadru, Karlovcu i Osijeku.

Poštujte znakove minske opasnosti, jer otuđivanje istih za nekoga može biti kobno.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO