Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Vlada Japana donira za razminiranje u općini Cetingrad

03.10.2007

Vlada Japana će Hrvatskom centru za razminiranje na raspolaganje staviti iznos od 148.467 eura za projekt razminiranja. Svečano potpisivanje Ugovora o donaciji održalo se 02. listopada 2007. godine u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija.

Ugovor o donaciji potpisao je Nj.E. Tetsuhisa Shirakawa, veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj i gospodin Oto Jungwirth, ravnatelj HCR-a u prisutnosti ministrice vanjskih poslova i europskih integracija gđe. Kolinde Grabar-Kitarović. Donacija u iznosu od 148.467 eura omogućit će razminiranje 104.622 m² minski sumnjivog prostora u općini Cetingrad u Karlovačkoj županiji. Ovo je treći put da Vlada Japana sklapa ugovor o donaciji s HCR-om, a ukupna vrijednost dosadašnjih donacija iznosi 587.135 eura.

Minski sumnjivo područje uzrokuje veliku prepreku regionalnom razvoju u općini Cetingrad. U suradnji s ADRA-om (Adventist Development and Relief Agency) koja radi na tom području od 1999. godine na pružanju potpore žrtvama rata, povratnicima i izbjeglicama, od ovog se projekta očekuje da donese ogromnu korist za regiju i lokalno stanovništvo. Najprije, svrha je ovog projekta olakšati pristup lokalnog stanovništva obradivim površinama i šumskim područjima što će rezultirati povećanjem poljoprivrednih aktivnosti i utjecati na ekonomski rast. Nadalje, ovaj projekt doprinijet će vraćanju sigurnog i mirnog života te potaknuti održivi povratak ratom pogođenog stanovništva u ovu regiju kao i unapređivanje međugranične suradnje između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Putem projekta ''Grant Assistance for Grassroots Human Security Project'', Vlada Japana pomaže nevladinim organizacijama, institucijama za edukaciju, bolnicama i jedinicama lokalne vlasti prilikom provedbe različitih razvojnih projekata te zadovoljavanja prioritetnih zahtjeva za obnovom i opremanjem.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO