Hrvatski centar za razminiranje

RSS

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji održan sastanak vezano na aktivnosti razminiranja planirane do konca 2007. godine

02.10.2007

Dana 27. rujna voditelj projekata za ljudska prava, civilno društvo, manjine i razminiranje Delegacije Europske komisije u RH, gosp. Alfons Peeters i gđa. Nataša Mateša Mateković, načelnica Plansko-analitičkog odjela u Hrvatskom centru za razminiranje održali su radni sastanak u Dubrovačko-neretvanskoj županiji kojem su nazočili županica, gđa. Mira Buconić, zamjenik županice, gosp. Miše Galjuf, županijski vatrogasni zapovjedniki, gosp. Miše Miloslavić, županijski koordinator za razminiranje, gosp. Niko Limov, predstavnici Općina Konavle i Župe Dubrovačke, te predstavnici vatrogasnih postojbi iz navedenih Općina. Gđa. Mateša Mateković je predstavila izvršenje Plana humanitarnog razminiranja za 2007. godinu za Dubrovačko-neretvansku županiju čije devetomjesečno izvršenje iznosi 98,9% od ukupnog plana i utvrđene su Općine i lokacije za humanitarno razminiranje Dubrovačko-neretvanske županije u 2008. godini sredstvima Državnog proračuna.
Predstavnici Županije su upozanali gosp. Peetersa s problemom požara koji nastaju na teritoriju Republike BIH, a zbog miniranosti granice onemogućena je prevencija, te gašenje na pojedinim dijelovima je moguće organizirati tek u unutrašnjosti Županije kada je već crta požara velika i zahvaća i po nekoliko Općina i Grad Dubrovnik. Gđu. Buconić je također interesiralo na koji način Županija može koristiti sredstva predpristupnih fondova u cilju razminiranja što veće površine granice s Republikom BIH.

Nakon radnog sastanka gosp. Peeters je obišao prioritetna granična područja za humanitarno razminiranje s Republikom BIH u Općinama Župa Dubrovačka i Konavle, čije razminiranje će financirati Europska unija sredstvima iz programa Cross Border.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO