Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Svečano otvorena međunarodna dobrotvorna likovna kolonija «SPES i likovni umjetnici – Za Hrvatsku bez mina!»

10.10.2007

U ponedjeljak 8. listopada 2007. godine u Karmelu sv. Ilije na obalama Buškoga jezera u općini Tomislavgrad (BiH) svečano je otvorena dobrotvorna međunarodna likovna kolonija pod nazivom «SPES i likovni umjetnici – Za Hrvatsku bez mina!» koja će se u organizaciji tvrtke SPES – centra za poduke i prevodilaštvo iz Zagreba održavati do nedjelje 14. listopada.

Podsjetimo, dobrotvorna međunarodna likovna kolonija, kojoj je cilj pomoći u razminiranju Hrvatske, provodi se uz podršku predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva kulture Federacije Bosne i Hercegovine, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, te Općine Tomislavgrad.

Prvoga dana ove višenacionalne likovne kolonije pristiglo je 19 hrvatskih, srpskih i bošnjačkih likovnih umjetnika iz Hrvatske i BiH koje je odabrao gospodin Mario Vasilj iz Međugorja, koji je istaknuo da se, prema imenima koja će slikati u Karmelu sv. Ilije, radi o «najjačoj likovnoj koloniji koja se okupila na prostoru Bosne i Hercegovine u posljednjih dvadesetak godina!».

Naime, u Karmel sv. Ilije su tijekom ponedjeljka došli sljedeći likovni umjetnici: Branimir Bartulović (Blato na Cetini), Dalibor Pehar (Mostar), Maja Šolak (Banja Luka), Ivan Listeš (Split), Radoslav Tadić (Banja Luka), Edo Matković (Split), Zdravko Anić (Livno), Stipo Zoraja (Livno), Mate Ljubičić (Zadar), Josip Botteri Dini (Split), Anamarija Peruzović (Split), Hrvoje Peruzović (Split), Hamo Ibrulj (Ljubuški), Karin Grenc (Split), Bože Drmić (Tomislavgrad), Antun Boris Švaljek (Zadar), Franjo Primorac (Čitluk), Zdenko Dučić (Split) i Anto Mamuša (Novi Travnik). U narednim danima, do kraja ove kolonije, očekuje se još desetak likovnih umjetnika kao što su: Duško Abramušić (Zenica), Vlado Puljić (Mostar), Zdenko Jurišić (Novi Travnik), Sonja Jurišić (Novi Travnik), Željko Marić (Mostar), Goran Milinković (Mostar), Ivica Vlašić (Livno), Ivan Barbarić (Međugorje), Vasilije Josip Jordan (Široki Brijeg) i drugi.

Oni će u miru spomenutoga novootvorenog karmelićanskog samostana slikati prigodne likovne radove koji će biti ponuđeni na aukciji u Zagrebu sredinom prosinca 2007. godine. Sav prihod od prodanih umjetničkih djela nastalih na ovoj likovnoj koloniji bit će uplaćen za razminiranje Hrvatske.

Likovnu koloniju svečano je u ime jednoga od pokrovitelja - Veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH – otvorila gospođa Marijana Mikulić, konzul gerant pri Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Mostaru.

Uz gospođu Mikulić, od uzvanika su svečanome otvaranju međunarodne likovne kolonije «SPES i likovni umjetnici – Za Hrvatsku bez mina!» nazočili načelnik Općine Tomislavgrad gospodin Zdravko Prka te pomoćnik ravnatelja Hrvatskoga centra za razminiranje gospodin Neven Karas.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO