Hrvatski centar za razminiranje

RSS

U Ličko-senjskoj županiji održana tribina „Djeca u minskom okruženju“

15.10.2007

U petak, 12. listopada 2007. godine održane su dvije tribine pod nazivom "Djeca u minskom okruženju", prva je održana u Osnovnoj školi "Dr. Franjo Tuđman" u Ličkom Osiku, te druga u Gospiću u Osnovnoj školi "Jure Turić".

Tribine organizira Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske uz potporu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Predavači su bili predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje (HCR), Hrvatskog crvenog križa (HCK) i Protueksplozijskog odijela PU MUP-a-RH. Ispred HCR-a, predavač je bio predstavnik odružnice Zadar Ivica Tičinović, koji je najveći dio prezentacije posvetio načinu definiranja MSP-a, obilježenosti područja, potrebi očuvanja i poštivanja oznaka minske opasnosti , te ponašanju u sredinama u minskom okruženju. Djeca su na priređenim kartama , te drugom edukativnom materijalu mogla jasnije upoznati problem miniranosti. Djeci je bio prezentiran i problem oružja i streljiva, minsko eksplozivnih sredstava koje se nalaze u posjedu većeg broja građana, dakako nelegalno ili se na nedopustiv način odbacuje počesto i na razminiran prostor, a čak i na mjesta većeg okupljanja ljudi, čime predstavlja opasnost za širok krug građanstva, počesto i djece.

Ovakve tribine do sada su održane u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji , a nakon ovih u Ličko-senjskoj županiji na kojima je o minskoj opasnosti i minskoj situaciji područja educirano oko 600 djece, naredna će se održati u Šibensko-kninskoj županiji.

Tribine su pokazale svoju opravdanost, jer djeca različita uzrasta dobar su medij i u edukaciji odraslih, koji počesto zaborave na minsku opasnost , pogotovo u ruralnim sredinama vezanim za poljoprivredne i druge aktivnosti u prirodi. Naglašavamo da je uloga HCR-a sukladno Zakonu o humanitarnom razminiranju isključivo koordinativna, te i ovim putem pozivamo sve mjerodavne i zainteresirane na suradnju, kako bi edukativnim tribinama i predavanjima obuhvatili što veći krug građana.

Potrebno je ukazati i na ograničene izvore financiranja edukativnih programa, te je to prilika za sve koji mogu financirati ovakve projekte u narednom periodu, a sve informacije mogu dobiti u HCR-u.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO