Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Predstavnici HCR-a na međunarodnoj stručnoj radionici u SAD-u

15.07.2005

Hrvatski centar za razminiranje ovih je dana pozvan na sudjelovanje u radu stručne radionice pod nazivom Zahtjevi/Potrebe programa za istraživanje i razvoj humanitarnog razminiranja u organizaciji Ministarstva obrane SAD-a koja će se održati u Arlingtonu, Virginia, od 18. do 21. srpnja 2005. godine. U ime HCR-a radionici će prisustvovati dr. Nikola Gambiroža, pomoćnik ravnatelja i Gordan Novak, pirotehničar-analitičar. Dr. Gambiroža će prezentirati rad HCR-a s posebnim naglaskom na testiranje strojeva za razminiranje i njihovu učinkovitost pri obavljanju poslova humanitarnog razminiranja.

Ministarstvo obrane SAD-a angažirano je na razvoju opreme za humanitarno razminiranje od 1995. godine, a sponzor je spomenute radionice od 1998. godine. Radionica ima za cilj prezentaciju najnovijih tehnologija za detekciju mina, uklanjanje v egetacije, neutralizaciju mina, alata potrebnih za rad pirotehničara te zaštitne opreme.
Cilj Programa za istraživanje i razvoj (Research and Development Program) je usavršavanje postojećih i razvoj novih tehnologija za detekciju mina i razminiranje te podjela iskustava i novih saznanja sa širom međunarodnom zajednicom.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO