Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Sudionici II. seminara vezano na implementaciju Ottawske konvencije u organizaciji RACVIAC-a posjetili HCR

24.10.2007

Hrvatski centar za razminiranje (HCR) i Regionalno središte za kontrolu i verifikaciju naoružanja i pomoć u implementaciji (RACVIAC) sa središtem u Rakitju, pokraj Zagreba po drugi puta organiziraju Seminar pod nazivom „The Regional Approach in the Planning of Demining Programs - Implementation of the Ottawa Convention“
Predstavnici petnaest zemalja regije i šire na zaključcima prošlogodišnjeg Seminara raspravljaju o novim spoznajama i progresu učinjenom prije svega na ispunjenju članka 5. Ottawske konvencije, koji se prije svega odnosi na protupješadijske mine, obveza vezanih za obilježavanje, upozorbu na minsku opasnost i niz potpornih i koordinativnih aktivnosti vezanih za ukupno protuminsko djelovanje.

Ovogodišnjem Seminaru uz prezentacije i otvorenu diskusiju nazočili su predstavnici Nacionalnih centara Albanije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, BiH, Makedonije, Kosova, te institucija koje su usko vezane sa protuminskim djelovanjem: International Trust Fund-a Slovenija, predstavnici Savezne Republike Njemačke, Turske, predstavnici Civilne zaštite Srbije u okviru Ministarstva obrane, nevladine udruge NPA (Norvegian People Aid) i ASB (Arbeiter Samariter Bund), te predstavnik Ženevskog centra Juan Carlos Ruan, izaslanik Kerry Brinkerta, iz specijalne jedinice za provedbu Ottawske konvencije, u svojstvu predavača i uvodničara.
Seminaru je nazočila i Veleposlanica Australije u RH, Nj.E Tracy Reid i prezentirala temu „Planovi za provedbu konvencije- budući izazovi“. Predstavnik Norveškog veleposlanstva u RH, gospodin Jens Grondhal govorio je o mobilizaciji resursa i pravilnoj preraspodjeli istih. Seminaru je nazočio i
predstavnik MORH-a major gospodin Vlado Funarić, koji pokriva niz pitanja vezanih uz redovita izvješća Glavnom tajniku UN-a.
Od strane HCR uz prezentacije vezane za tehničke aspekte definiranja MSP-a, obilježavanja i interakcije sa širokim krugom korisnika seminaru su nazočili Nataša Mateša Mateković i Damir Jelenić, načelnici Odjela u HCR-u.

Seminar je otvorio uz uvodno obraćanje novoizabrani direktor RACVIACA, gospodin Nedžad Hadžimusić uz nazočnost zamjenika gospodina Vladimira Superine C o S.

Drugog dana sudionici su posjetili HCR i njegove sektore, Odjel Informatike i Scan Centar.
Nazočne je pozdravio ravnatelj Oto Jungwirth, a u nastavku posjete obišli su radilište razminiranja u Petrinji u pratnji zamjenika ravnatelja Mirka Ivanušića.

Projekt razminiranja u neposrednoj blizini Petrinje financiraju Hrvatske vode, a radove razminiranja izvode tvrtka Enigma d.o.o. iz Gline i Doking d.o.o. iz Zagreba.

Nakon kratkog obilaska radilišta, zbog loših vremenskih prilika, prezentacije izvedbenog projekta i prikaza metoda razminiranja, od strane voditelja radilišta tvrtke Enigma d.o.o., gospodina Marića i pirotehničkog nadzornika HCR-a Domagoja Plemenčića održane su u Hrvatskom domu Petrinja. Održana je prezentacija postignuća, napretka i priprema vezanih za Nacionalnu strategiju, te ispunjenje obveza prema Ottawskoj konvenciji, koje je održala načelnica Nataša Mateša Mateković. Gospodin Željko Pišćenec u svojoj prezentaciji prikazao je ukupne aktivnosti vezane uz HCR-ov Odjel za nadzor i kontrolu kvalitete, a sve prezentacije završile su raspravom.

Sutra 25. listopada završiti će seminar u Rakitju uz ocjenu ovogodišnje manifestacije i finalne zaključke.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO