Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Održani sastanci vezano na uklanjanje minske opasnosti sa područja granice s Republikom Mađarskom

02.11.2007

29. listopada 2007. godine u nastupnom posjetu HCR-u, na poziv HCR-a boravio je novoizabrani mađarski veleposlanik u RH Nj.e. Dr. Péter Györkös u pratnji vojnog izaslanika pukovnika Mihály Szőke. Minski problem i minsku situaciju ukratko su prezentirali pomoćnik ravnatelja Miljenko Vahtarić i zamjenik ravnatelja Mirko Ivanušić.
Veleposlanik je pokazao veliki interes, ali i veliku informiranost o problemu miniranosti u Republici Hrvatskoj. Naime, HCR je nedavno, nakon Revizija općeg izvida i dostupnih novih zapisnika utvrdio i nastavak protezanja minskih polja na granici s Republikom Mađarskom o čemu je mađarska strana izvještena diplomatskom notom.
HCR je putem svog predstavnika aktivan u pripremnim sastancima Mješovitog odbora Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Mađarske, ukazujući na veliku minski sumnjivu površinu u pograničnom području i važnost razminiranja za projekte granice, pogotovu njenu vidljivost, gospodarske aktivnosti, koridore, otplavne kanale, što je i niz drugih resora naznačilo važnim.
Ohrabruje izjava Nj.E. Veleposlanika Republike Mađarske da ne smije biti minskih polja između dvije prijateljske zemlje, te da će se osobno založiti za brže i sustavnije rješavanje graničnog pojasa u pet hrvatskih gradova i općina i gotovo 70 kilometara dužine granice.
Važno je naglasiti da je na Sastanku mješovitog odbora drugog dana u MVPEI državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Mađarske, dr. Marta Horvathne Fekszi izrazila potrebu za pronalaženjem fondova kojima bi se financiralo razminiranje navedenog područja, te se osvrnula na potrebu pomoći zemljama s minskim problemom sukladno odredbama i stavovima Ottawske konvencije.
Na ovom sastanku u okviru posebnog međudržavno tijela za koordinaciju razminiranja odlučeno je da partner HCR-u bude predstavnik Ministarstva obrane Republike Mađarske, komandant pukovnik Gábor Hajdú.
Državni tajnik u MVPEI RH, gospodin Hidajet Biščević također, je naglasio važnost bržeg rješavanja problema miniranosti granice i utvrđivanja prioriteta važnih za obje zemlje. Predstavnici madžarske strane i Mađarskog veleposlanstva preuzeli su i kartografske pokazatelje precizno utvrđenih minski sumnjivih poligona.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO