Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Održan sastanak predstavnika Saveza samostalni sindikata Hrvatske i Hrvatskog centra za razminiranje

16.11.2007

U četvrtak, 15. studenog 2007. godine u Sisku održan je sastanak predstavnika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Hrvatskog centra za razminiranje. Sastanku su ispred SSSH bili nazočni predsjednica Sindikata, gospođa Ana Knežević, gospodin Darko Idžaković, regionalni povjerenik SSSH za Središnju Hrvatsku i gospodin Igor Vukorepa, predsjednik SSSH – Sindikata humanitarnog razminiranja.

Prilikom sastanka gospodin Oto Jungwirth, ravnatelj HCR-a, upoznao je goste sa djelatnošću i radom Hrvatskog centra za razminiranje, kao i sa samim problemom protuminskog djelovanja u Republici Hrvatsko, te sa načinima rješavanja problema mina u budućnosti, kao i potrebama i preduvjetima koje je potrebno zadovoljiti za što skorije uklanjanje minskog problema s naglaskom na potrebno povećanje izdvajanje sredstava za humanitarno razminiranje sa sadašnjih 300 na 450 milijuna kuna na godišnjoj razini.

Predsjednica Knežević, obećala je dodatno zalaganje na Gospodarsko-socijalnom vijeću u okviru Vlade RH za povećanje udjela sredstava za razminiranje koja se izdvajaju iz državnog proračuna Republike Hrvatske.
Također, predstavnici SSSH smatraju kako bi domaće i multinacionalne tvrtke u Hrvatskoj trebale pomoći humanitarnom razminiranju te će poduzeti inicijativu organiziranja sastanak vezano na pomoć razminiranju tvrtki članica Sindikata.

Gospođa Knežević i gospodin Jungwirth razmotrili su i trenutni problem vezan za rad stranih pirotehničara na poslovima razminiranja u Republici Hrvatskoj, za koji gospodin Jungwirth smatra da će se riješiti početkom 2008. godine stupanjem na snagu novog Zakona o strancima kojim će biti kvalitetnije definirani položaj i prava zapošljavanja stranaca na poslovima razminiranja u RH.

Gospođa Knežević prihvatila je stav gospodina Jungwirtha, te napomenula da će Savez samostalnih sindikata Hrvatske zajedno sa Hrvatskom udrugom poslodavaca, odnosno gospodinom Đurom Popijačem, odaslati zajednički dopis Predsjedniku Vlade RH vezano na rješavanje problematike angažiranosti strane radne snage i humanitarnog razminiranja u cjelini.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO