Hrvatski centar za razminiranje

RSS

U Jordanu se od 18. - 22. studenog 2007. godine održava 8. sastanak država članica potpisnica Ottawske konvencije

20.11.2007

Osmi sastanak država članica formalni je sastanak 155 zemalja, između kojih je i Republika Hrvatska, koja je među prvima 1997. godine prihvatila Konvenciju o zabrani upotrebe, skladištenja, proizvodnje i transporta protupješačkih mina i njihovom uništavanju. Konvencija se održava u skladu s člankom 11. Konvencije i u skladu s odlukama prve Revizijske konferencije održane 2004. godine te Sedmog sastanka država članica održanog 2006. godine u Zagrebu.

Osmi sastanak održat će se dva mjeseca nakon desete godišnjice usvajanja Konvencije. To kao i činjenica da će se Sastanak država članica održati po prvi puta na Srednjem istoku, čine ovaj sastanak veoma značajnim iz nekoliko razloga:

• To je mogućnost za oživljavanje globalnog interesa za problem mina i pristupa rješavanju tog problema kroz Konvenciju. Onim zemljama koje su prihvatile obveze u okviru Konvencije te muškarcima, ženama i djeci pogođenima utjecajem postojećih ili potencijalno opasnih protupješačkih mina, mine su problem koji treba rješiti jednom i zauvijek. Osmi sastanak može se iskoristiti za ponovnu raspravu o preostalim zadaćama.
• To je mogućnost i za povećanje interesa za Konvenciju na Srednjem istoku. To što se Sastanak država članica odvija na Srednjem istoku po prvi puta moglo bi naglasiti njene uspjehe u provedbi unutar regije sa svrhom daljneg prihvaćanja Konvencije od strane zemalja na Srednjem istoku.
• Sastanak država članica kojem je ponovo domaćin i predsjedatelj država članica pogođena minama pruža mogućnost za isticanje činjenica kod izazova s kojima se treba suočiti prilikom imlementacije te kreativnog, jeftinijeg i efikasnijeg načina kako bi se prevladao minski problem.

Info: http://www.apminebanconvention.org/
Info: http://www.8mspjordan.org

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO