Hrvatski centar za razminiranje

RSS

U Japanu održan Završni simpozij o istraživanjima i razvoju u svrhu potpore humanitarnog razminiranja protupješačkih mina

04.12.2007

Ravnatelj HCR-a, gospodin Oto Jungwirth zajedno sa predstavnicima HCR-CTRO d.o.o. sudjelovao je 3. prosinca 2007. godine na simpoziju u Japanu pod nazivom „Završni simpozij o istraživanju i razvoju kao potpora humanitarnom razminiranju protupješačkih mina”. Simpozij je u organizaciji Japanske agencije za znanost i tehnologiju (JST) održan u Tokiju. Na simpoziju je predstavljen petogodišnji rad JST-a na razvoju prototipa prijenosnih dualnih senzora za detekciju mina i nekoliko prototipova robota za detekciju mina koji kombiniraju razvijene senzore i pristupna vozila.

Tom prigodom ravnatelj HCR-a održao je i prezentaciju po naslovom „Testiranje i evaluacija japanskih senzora u Republici Hrvatskoj“ prilikom čega je istakao dosadašnju odličnu suradnju sa JST-om na primjeni novih metoda i postupaka u procesu humanitarnog razminiranja, isto tako najavio je nastavak operativnih ispitivanja sustava ALIS u primjeni kod završnog nadzora kontrole kvalitete razminiranih površina (ALIS - kombinacija klasičnog detektora metala i GPR-a-sustav Gryphon+LAMDAR IV (Gryphon+LAMDAR IV GPR i Gryphon+Minelab F3 MD)).

Japanska agencija za znanost i tehnologiju (JST) ima za cilj uspostaviti Japan kao naciju izgrađenu na kreativnosti u znanosti i tehnologijama, kao temeljnu organizaciju za implementiranje japanske politike u smislu razvoja znanosti i tehnologija u skladu s ciljevima Temeljnog plana za znanost i tehnologiju. Već 5 godina JST provodi Istraživanja i razvoj u svrhu potpore humanitarnog razminiranja protupješačkih mina, točnije od studenog 2002. godine, korištenjem naprednih japanskih tehnologija za detekciju, pristup i kontrolu. Ovaj projekt završen je krajem listopada 2007. godine rezultirajući prototipima ručnih dualnih senzora i nekoliko prototipskih robota za detekciju mina na daljinsko upravljanje koji predstavljaju integraciju razvijenih senzora i pristupnih vozila.

Za GPR (Ground Penetrating Radar) senzore s pristupnim vozilima, JST je održao pokazno ispitivanje u veljači-ožujku 2005. godine u Sakaide (Japan) te evaluacijsko ispitivanje na terenu u veljači-ožujku 2006. godine i u listopadu 2007. godine na poligonu Benkovac (Hrvatska) s Hrvatskim centrom za razminiranje – Centrom za testiranje, razvoj i obuku d.o.o. (HCR-CTRO). Oni su se također pridružili evaluacijskom ispitivanju na terenu u Siem-Reap (Kambodža) koje je provodio Kambodžanski centar za razminiranje (CMAC) od listopada 2006. do siječnja 2007. godine.

Japanska agencija za znanost i tehnologiju (JST) Info: http://www.jst.go.jp/EN/

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO