Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Izložba i dražba umjetničkih radova za Hrvatsku bez mina

06.12.2007

U ponedjeljak, 10. prosinca 2007. godine, u organizaciji tvrtke SPES – centra za poduke i prevodilaštvo u Galeriji Kristofora Stankovića u prizemlju zgrade Gradske skupštine Grada Zagreba (Ulica sv. Ćirila i Metoda 5, ispred crkve Svetoga Marka) u 18 sati bit će upriličeno svečano otvorenje izložbe umjetničkih djela pod nazivom „SPES i likovni umjetnici – Za Hrvatsku bez mina!“.

Izložbu će u ime visokoga pokrovitelja Gradske skupštine Grada Zagreba svečano otvoriti predsjednica Gradske skupštine - gospođa Tatjana Holjevac. Inače, izložba „SPES i likovni umjetnici – Za Hrvatsku bez mina!“ bit će otvorena za javnost do ponedjeljka 17. prosinca.

Većina od 70 umjetničkih djela (69 umjetničkih slika i jedna skulptura), koji će se moći vidjeti na izložbi, nastala je između 8. i 14. listopada 2007. godine u sklopu međunarodne likovne kolonije za razminiranje Hrvatske „SPES i likovni umjetnici – Za Hrvatsku bez mina!“ održane u Duhovnom centru Karmel sv. Ilije na Buškom jezeru u općini Tomislavgrad u BiH.
Idejni začetnik ove likovne kolonije je hrvatski slikar Mate Ljubičić iz Zadra, rodom iz Tomislavgrada. U sklopu likovne kolonije sudjelovalo 32 hrvatskih, bošnjačkih i srpskih umjetnika iz Hrvatske i BiH koje je odabrao Mario Vasilj iz Međugorja. Primjerice, svoja umjetnička djela su za potrebe ove akcije, među ostalim, ostavili sljedeći akademski slikari i grafičari:
Vasilije Josip Jordan, Josip Botteri Dini, Mato Jurković, Antun Boris Švaljek, Branimir Bartulović, Mate Ljubičić, Edo Matković, Hrvoje Marko Peruzović, Anto Mamuša, Hamo Ibrulj, Bože Drmić, Zdravko Anić, Vlado Puljić, Franjo Primorac, Dalibor Pehar itd.

Spomenuta likovna kolonija, zatim izložba te skorašnja dobrotvorna dražba (17. prosinca 2007. u 20 sati u Staroj gradskoj vijećnici Gradske skupštine Grada Zagreba, op.a.) sastavni su dio velike akcije za razminiranje Hrvatske pod nazivom „Ako želite Hrvatsku bez mina, koristite SPES!“ koju je tvrtka SPES – centar za poduke i prevodilaštvo iz Zagreba pokrenula još 1. siječnja i koja će trajati do 31. prosinca 2007. godine.

Cjelokupni prihod od prodanih umjetničkih djela u stopostotnom iznosu bit će uplaćen za razminiranje Hrvatske! Inače, od ukupno 70 umjetničkih djela u pretprodaji se može kupiti njih 50, dočim se preostalih 20 likovnih radova čuva za dobrotvornu dražbu u Staroj gradskoj vijećnici. Vrijednost umjetničkih radova izražena je u tzv. bodovima pri čemu 1 bod iznosi 10 kuna koliko je potrebno za razminiranje 1 m2 Republike Hrvatske! Početne cijene umjetničkih djela kreću se od najnižih 300 bodova do najviših 3 000 bodova.

Opširnije informacije o cijeloj akciji, zatim fotografije umjetničkih djela koja će biti na izložbi i dražbi kao i cijene istih mogu se vidjeti na www.spes.hr

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO