Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Zadarska županija i Općina Okrug iz Splitsko-dalmatinske županije donirale za razminiranje

06.12.2007

Dana 05. prosinca 2007.godine, u prostorijama Zadarske županije potpisana su dva ugovora o doniranju sredstava za razminiranje.

Prvi Ugovor o doniranju sredstava za razminiranje potpisali su za Općinu Okrug, načelnik općine, gospodin Dominik Matković i za Hrvatski centar za razminiranje, zamjenik ravnatelja, gospodin Mirko Ivanušić . Tim ugovorom Općina Okrug donirala je iznos od 100.000,00 kuna za razminiranje i/ili pretraživanje minski sumnjivog područja u Zadarskoj županiji, Općini Škabrnja, na području Ražovljeve glavice, tlocrtne površine 15000 m2.

Drugi Ugovor o donaciji za sredstava za razminiranje potpisali su Zadarska županija i, također, Hrvatski centar za razminiranje za iznos od 336.500,00 kuna za poslove razminiranja i pretraživanja minski sumnjivog područja prema projektu „Područje trase cjevovoda kroz Bašticu i Donji Kašić“ u Zadarskoj županiji, oznake projekta: PPR-ZABEN-050-11-07, tlocrtne površine 41.422 m2. Ugovor je ispred Zadarske županije potpisao župan, gospodin Ivo Grbić uz nazočnost gospođe Nevenke Marinović, pročelnice Upravnog odjela za razvitak i infrastrukturu Zadarske županije i gospodina Željka Katuša, Pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije te Nevena Karasa, pomoćnika ravnatelja HCR-a i Josipa Čerine, predstojnika Podružnice HCR-a u Zadru.
Potpisivanju ugovora nazočili su brojni mediji na čemu im se osobno zahvalio i župan, gospodin Ivo Grbić koji je nadalje istakao, vrlo dobru suradnju sa Hrvatskim centrom za razminiranje i zadovoljstvo rezultatima razminiranja u 2007. godini jer će Plan razminiranja biti premašen.

Zamjenik ravnatelja HCR-a, gospodin Mirko Ivanušić kratko je izvijestio Župana, zamjenika župana te ostale nazočne o stanju u protuminskom djelovanju i minskom problemu u Zadarskoj županiji ali i na prostoru Republike Hrvatske te posebno naznačio posebnost ove donacije jer se po prvi puta dogodilo da je jedna mala općina, općina Okrug iz Splitsko-dalmatinske županije i načelnik Dominik Matković, koji nemaju minski problem odlučila donirati za općinu Škabrnja u Zadarskoj županiji tj. Ražovljevu Glavicu izrazivši tako svoju veliku solidarnost i razumijevanje za problem miniranosti.
Gospodin Matković istakao je da je općina Okrug do sada pomagala i velik broj drugih humanitarnih aktivnosti te da ovom donacijom ne završava daljnje pomaganje prostorima ugroženim minama u Republici Hrvatskoj.

Ugovor vezan za Zadarsku županiju, također je poseban i trebao bi i drugim županijama ukazati na mogućnost da donesu odluke kao što je i ova, realizirana iz Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije i Poglavarstva Županije za sredstva koja su navedenoj visini prebačena iz sredstva namijenjenih štetama od lovstva.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO