Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Predsjednica zagrebačke Gradske skupštine Tatjana Holjevac otvorila izložbu za razminiranje Hrvatske

11.12.2007

U ponedjeljak, 10. prosinca, u Galeriji Kristofora Stankovića u prizemlju zagrebačke Gradske skupštine, u organizaciji tvrtke SPES – centra za poduke i prevodilaštvo, svečano je otvorena (prodajna) izložba umjetničkih djela za razminiranje Hrvatske pod nazivom „SPES i likovni umjetnici – Za Hrvatsku bez mina!“ koju će svi zainteresirani moći pogledati svakoga dana do ponedjeljka 17. prosinca 2007. godine.

Izložbu je u ime domaćina, Gradske skupštine Grada Zagreba, otvorila njezina predsjednica Tatjana Holjevac riječima da se „svi hrvatski građani, svatko na svoj način, trebaju uključiti u razminiranje naše domovine kako bi se Lijepa Naša konačno oslobodila zla koje nam nanose zaostale mine“. Gospođa Holjevac je, najavljujući predstojeću dobrotvornu dražbu ovih istih radova (17. prosinca 2007. u 20 sati u Staroj gradskoj vijećnici Gradske skupštine Grada Zagreba, op.a.), istaknula kako će „ovo biti prvi puta u stogodišnjoj povijesti Stare gradske vijećnice Gradske skupštine da se u istoj održi dobrotvorna dražba umjetničkih djela“.
“Vjerujem da će ovih sedamdesetak prekrasnih umjetničkih djela već u narednih tjedan dana biti prodano i da će se prikupiti značajna sredstva za Hrvatsku bez mina. Sigurna sam da će se naši poznati kolekcionari umjetnina i drugi ljudi koji uživaju u slikarstvu uključiti i kupiti ova umjetnička djela i tako pomoći u razminiranju naše domovine“, istaknula je predsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba Tatjana Holjevac.

Glavni organizator dobrotvorne akcije „Ako želite Hrvatsku bez mina, koristite SPES!“ i ove izložbe i dražbe „SPES i likovni umjetnici – Za Hrvatsku bez mina!“ te predsjednik Uprave tvrtke SPES, diplomirani teolog Slobodan Matić, pozvao je sve ljude dobre volje koji imaju novac i žele ga uložiti u neki dobrotvorni projekt da isti ulože u razminiranje Hrvatske jer je ovo problem koji se tiče svih nas.
“Pozivam sve hrvatske gospodarstvenike, poglavito iz privatnoga sektora, da se uključi u ovu našu akciju i da Hrvatsku što prije oslobodimo od ovih nesretnih mina. Vjerujem da su i naši mediji svjesni ovoga problema i da će i oni na svoj način pripomoći da se pobudi svijest u građanima Hrvatske da sami trebamo rješavati svoje probleme, a mine su zasigurno jedan od najvećih problema moderne Hrvatske“, zaključio je Slobodan Matić čija će tvrtka SPES – centar za poduke i prevodilaštvo iz Zagreba uplatiti 2 posto od svojih prihoda u 2007. godini izravno za razminiranje Hrvatske.

Svečanom otvorenju izložbe nazočio je i pomoćnik ravnatelja Hrvatskoga centra za razminiranje (HCR) Neven Karas koji je potvrdio najnoviju informaciju da trenutačno u Hrvatskoj minski sumnjiva površina iznosi oko 990 četvornih kilometara. Podsjetimo, prošle godine, 2006., negdje u ovo vrijeme minski sumnjiva površina iznosila je 1147 četvornih kilometara! Uz gospodina Karasa, na otvorenju izložbe moglo se vidjeti i gospodina Branka Salaja, ministra informiranja u ratnoj Vladi RH s početka Domovinskog rata, bivšeg direktora Hine i višegodišnjeg diplomata, a danas Spesova prevoditelja za švedski jezik.

Spomenuta likovna kolonija, zatim izložba te skorašnja dobrotvorna dražba sastavni su dio velike akcije za razminiranje Hrvatske pod nazivom „Ako želite Hrvatsku bez mina, koristite SPES!“ koju je tvrtka SPES – centar za poduke i prevodilaštvo iz Zagreba pokrenula još 1. siječnja i koja će trajati do 31. prosinca 2007. godine.
Cjelokupni prihod od prodanih umjetničkih djela u stopostotnom iznosu bit će uplaćen za razminiranje Hrvatske!
Opširnije informacije o cijeloj akciji, zatim fotografije umjetničkih djela, kao i cijene istih, mogu se vidjeti na www.spes.hr

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO