Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Predstavnici Japanskog veleposlanstva posjetili projekt razminiranja “Cetingrad - poljoprivredne površine“ u Karlovačkoj županiji

17.12.2007

U petak, 14. prosinca 2007. godine predstavnici Veleposlanstva Japana posjetili su općinu Cetingrad u Karlovačkoj županiji gdje se prema projektu “Cetingrad, poljoprivredne površine“ tlocrtne površine 112.052 m2 odvijaju poslovi razminiranja koje izvodi tvrtka UXB Balkans d.o.o..

Poslove razminiranja minski sumnjivog prostora u općini Cetingrad u Karlovačkoj županiji financira Vlada Japana, a sukladno Ugovoru o donaciji sklopljenom 02. listopada 2007. godine u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija RH u iznosu od 148.467 Eura. Ovo je treći put da je Vlada Japana sklopila ugovor o donaciji s HCR-om, a ukupna vrijednost dosadašnjih donacija iznosi 587.135 eura.

Minski sumnjivo područje uzrokuje veliku prepreku regionalnom razvoju u općini Cetingrad. Ponajprije, svrha ovog projekta je olakšati pristup lokalnog stanovništva obradivim površinama i šumskim područjima što će rezultirati povećanjem poljoprivrednih aktivnosti i utjecati na ekonomski rast. Nadalje, ovaj projekt doprinijet će vraćanju sigurnog i mirnog života te potaknuti održivi povratak ratom pogođenog stanovništva u ovu regiju kao i unapređivanje međugranične suradnje između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO