Hrvatski centar za razminiranje

RSS

U osnovnoj školi „Antun Bauer“ u Vukovaru održana tribina „Djeca u minskom okruženju“

19.12.2007

Podružnica Osijek je dana 18. prosinca 2007. godine. učestvovala na tribini, "Djeca u minskom okruženju» koja se održala u III. O.Š. u Vukovaru. Prije nekoliko dana ista škola je dobila novo ime i sada se zove: O.Š. “Antun Bauer”. Tu je sada smještena stalna izložba slika iz ostavštine “Bauer”. Tribini je prisustvovalo cca. 100 učenika jutarnje smjene od 1. - 4. razreda.

Tribinu je organizirala Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske, u suradnji s Hrvatskom udrugom vukovarskih branitelja - Vukovar *91. Potporu tribini dalo je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Prisutne je pozdravila pedagoginja Ivanka Miličić i ravanatelj škole, Ivan Mađaros. Svima se zahvalio na organiziranju tribine Ivo Kovačić, predsjednik Hrvatske udruge vukovarskih branitelja - Vukovar *91. Na tribini je ispred organizatora bila Julijana Rosandić, predsjednica Zajednice udruga te kao gost, Tomislav Kirin, predsjednik osječke podružnice udruge hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske.

Predavači na tribini bili su: Josip Colarić, MUP RH, PU Vukovarsko - srijemska, Odjel za protueksplozijsku zaštitu, gđa Zorica Grgić, Hrvatski crveni križ, gradsko društvo Vukovar, te Dubravko Krušarovski, predstojnik podružnice Osijek, Hrvatskog centra za razminiranje.

Zorica Grgić i Juraj Knežević su prikazali video prezentaciju kratkih crtanih filmova s upozorbama o opasnostima od mina.

Josip Colarić je održao kratko i efektno predavanje o poznavanju minskoeksplozivnih i neeksplodiranih ubojnih sredstava, te ponovio i naglasio upozorbe o opasnostima od PP (protupješačkih) i PO (protuoklopnih) mina, različitih minobacačkih i topničkih granata, ručnih raketnih bacača, streljiva raznog kalibra, vojničkog, lovačkog i trofejnog oružja, ručnih i dr. bombi, eksploziva i petardi. Isto tako, pozvao je djecu da i sami pozovu svoje roditelje da predaju policiji sve opasne stvari, ako ih imaju kod kuće.

Dubravko Krušarovski je održao kratko predavanje s upoznavanjem o globalnom zagađenju minama u svijetu, o veličini minski sumnjivog prostora (MSP) u Republici Hrvatskoj, u županiji Vukovarsko-srijemskoj, te u gradu Vukovaru. Upoznao je slušatelje i sa brojem minski zagađenih općina i gradova u županiji. Kratko su izneseni i podaci o stradalima u RH, županiji Vukovarsko-srijemskoj i gradu Vukovaru. Na kraju su video prezentacijom prikazani djeci načini razminiranja, (ručnom, strojnom i kombiniranom metodom), te slike minski sumnjivih područja. Naglašene su upozorbe o opasnostima od mina i o ponašanju u blizini i u minski sumnjivom prostoru, kao i o važnosti postavljenih oznaka minske opasnosti. Bila su izložena i dva velika panoa s prikazom PP i PO mina te karta MSP-a županije Vukovarsko-srijemske županije.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO