Hrvatski centar za razminiranje

RSS

SPES i likovni umjetnici na dobrotvornoj dražbi prikupili 152 tisuće kuna za razminiranje Hrvatske

18.12.2007

U ponedjeljak, 17. prosinca 2007. godine, na dobrotvornoj dražbi pod nazivom „SPES i likovni umjetnici – Za Hrvatsku bez mina!“, održanoj u Staroj gradskoj vijećnici Gradske skupštine Grada Zagreba, od prodanih dvanaest umjetničkih djela prikupljeno je ukupno 152.000 kuna za razminiranje Republike Hrvatske. Od 70 umjetničkih djela koja su likovni umjetnici (njih 32) darovali za potrebe ove akcije, prodano je jedanaest umjetničkih slika i jedna skulptura.

Kako je spomenuto dražba je održana u prostorima Starogradske vijećnice grada Zagreba uz besprijekornu organizaciju SPES-a i nesebičan trud Predsjednika uprave SPES-a, gospodina Slobodana Matića te u toplom, kulturnom i tolerantnom ugođaju.
Glavni organizator dobrotvorne akcije „Ako želite Hrvatsku bez mina, koristite SPES!“ i ove dražbe „SPES i likovni umjetnici – Za Hrvatsku bez mina!“, predsjednik Uprave tvrtke SPES, diplomirani teolog Slobodan Matić, pozvao je sve ljude dobre volje koji imaju novac i žele ga uložiti u neki dobrotvorni projekt da isti ulože u razminiranje Hrvatske jer je ovo problem koji se tiče svih nas.
Nakon uvodnog pozdrava gospodina Matića prikazan ne film o problemu mina u republici Hrvatsko kao i dokumentarni film o likovnoj koloniji „SPES i likovni umjetnici – Za Hrvatsku bez mina!“ održanoj u Duhovnom centru Karmel sv. Ilije na Buškom jezeru u općini Tomislavgrad u BiH
Znakovito je da je kupac metalne skulpture oca hrvatske književnosti Marka Marulića (koju je izradio splitski umjetnik Stanislav Bavčević), a čija je cijena iznosila 25.000 kuna (jedna od najskupljih umjetničkih djela ponuđenih na ovoj dražbi!), bio načelnik Općine Tomislavgrad Zdravko Prka. Podsjetimo samo da je spomenuta općina jedna od najsiromašnijih općina u Bosni i Hercegovini. Najskuplje procijenjeno umjetničko djelo u sklopu ove akcije (30.000 kuna), umjetnička slika „Sveta (Betlehemska) noć“ uvaženoga likovnog umjetnika iz Splita Josipa Botterija Dinija, kupila je na licitaciji direktorica Jezičnog centra Sveta Nedelja Sara Matić za 31.000 kuna.
Ostali kupci:
Studio K d.o.o. (Zagreb): „Stablo“ Hrvoja Marka Peruzovića (18.000 kuna)
SPES – centar za poduke i prevodilaštvo d.o.o. (Zagreb): „Veronika“ Mate Ljubičića (15.000 kuna)
SPES – centar za poduke i prevodilaštvo d.o.o. (Zagreb): „Mare Nostrum Croaticum“ Bože Drmića (20.000 kuna)
Gorica d.o.o. (Velika Gorica): „Borba bikova“ Jure Semrena (4.000 kuna)
Gorica d.o.o. (Velika Gorica): „Zaljubljeni na valovima hrvatske baštine“ Josipa Botterija Dinija (4.000 kuna)
InCubis d.o.o. (Rijeka): „Pejzaž“ Duška Abramušića (5.000 kuna)
InCubis d.o.o. (Rijeka): „Vinograd u snijegu“ Srećka Sliškovića (10.000 kuna)
InCubis d.o.o. (Rijeka): „Hutovo“ Gorana Milinkovića (6.000 kuna)
Darko Blažičević (Velika Gorica): „Krajolik“ Gorana Milinkovića (6.000 kuna)
Grad Sveta Nedelja: „Barka“ Maje Šolak (8.000 kuna)

Dakako, hrvatski gospodarstvenici i drugi građani dobre volje još uvijek imaju priliku kupnjom umjetničkih djela (preostalo je njih 58!) sudjelovati u projektu razminiranja Republike Hrvatske. Naime, preostala umjetnička djela i dalje su na prodaju i mogu se naručiti preko tvrtke SPES, a djela se mogu pogledati na www.spes.hr gdje su i cijene istih.
Vrijednost umjetničkih radova izražena je u tzv. bodovima pri čemu 1 bod iznosi 10 kuna koliko je potrebno za razminiranje 1 m2 Republike Hrvatske! Cijene ovih umjetničkih djela kreću se od 300 bodova do 3 000 bodova. Cjelokupni prihod od prodanih umjetničkih djela u stopostotnom iznosu se uplaćuje za razminiranje Hrvatske!

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO