Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Održana aukcija slika humanitarne akcije „Uzmi kist, teren je čist“!

20.12.2007

U svečarskom tonu uz nadolazeće blagdane uz klapsku pjesmu klapa iz Benkovca i Biograda na moru otvorena je humanitarna aukcija likovnih djela nastalih na likovnoj humanitarnoj koloniji „Uzmi kist, teren je čist!“. Aukcija je održana 18. prosinca 2007. godine u Arsenalu u Zadru uz nazočnost velikog broja zadrana i šireg kruga ljubitelja umjetnosti koji su svojim učešćem u aukciji i kupnjom slika dali doprinos u financiranju razminiranja Zadarske županije te pomoći minskim žrtvama. U prvom dijelu aukcije izloženo je 110 slika od kojih je gotovo stotinu prodano u vještom i profesionalnom vođenju tandema gospodina Margete i gospođice Zrilić. Aukcija je trajala gotovo 4 sata voditelji su u bezbroj navrata poticali sudionike kako bi izlicitirali što veću cijenu ponuđene umjetnine naglašavajući u bezbroj navrata važnost razminiranja i ukupnu svijest o minskom problemu u Republici Hrvatskoj. Valja naglasiti da je ukupni fond prikupljenih slika 260 te da će drugi dio aukcije biti organiziran u Zagrebu početkom 2008. godine gdje se očekuje i veći financijski iznos prikupljenih sredstava.

Na ovoj aukciji prodano je gotovo stotinu slika i ostvaren financijski iznos od 163.000,00 kuna. Velik dio slika otkupila je Zadarska županija, samoj aukciji nazočili su župan Zadarske županije, gospodin Ivo Grbić, njegov zamjenik gospodin Stipe Zrilić, velik dio pročelnika Županije, a posebno se u nadmetanju isticala koordinatorica razminiranja Zadarske županije, gospođa Nevenka Marinović.
Skroman doprinos ovoj aukciji dali su i Zamjenik ravnatelja HCR-a Mirko Ivanušić i predstojnik Podružnice HCR-a u Zadru, gospodin Josip Čerina kupnjom slike.

Zamjenik ravnatelja, gospodin Ivanušić kratko se obratio nazočnima i zahvalio organizatorima Zadarskoj županiji, Art Centru Zadar i njegovom voditelju, gospodinu Darku Kneževiću te svima koji su pomogli financijski u višednevnoj koloniji velikog broja renomiranih slikara iz cijele Hrvatske kojima se pridružio i velik broj amatera, a na kojoj su djela i nastala.

Posebno je naglasio da Hrvatski centar za razminiranje izuzetno cijeni svaku domaću donaciji kao i ovu koja će povećati postotak od 4% domaćih donacija u odnosu na ukupne donacije za razminiranje u Republici Hrvatskoj. Uz jednog anonimnog autora koji se priključio koloniji, spontano se priključila i jedna grupa japanaca koji su bili u posjetu Zadru. Svega petnaestak neprodanih slika moguće je kupiti u prostoru „Relja“ u Zadru.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO