Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Izvršena probna primjena sustava dualnih senzora ALIS u kontroli kvalitete

24.12.2007

U proteklom tjednu izvršeno je probno uzorkovanje odnosno primjena sustava ALIS u kontroli kvalitete na projektu pretraživanja u naselju Čupići, u blizini grada Drniša.
Uzorkovanje je provedeno na ranije pregledanim uzorcima. Na početku je izvršeno snimanje metadetektorom iz sustava ALIS, a nakon što je utvrđena detekcija izvršeno je snimanje GPR (Ground Penetrating Radar) uređajem te je nakon toga napravljena procjena predmeta detekcije.
Kontrola je izvršena na dva kontrolna uzorka te je temeljem procijene operatera (radi se o malim metalnim predmetima) izvršeno iskopavanje predmeta detekcije i utvrđeno da se radi o malim metalnim predmetima (čavlić i komad žice).
Pripremi su prisustvovali predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje i HCR-Centra za testiranje razvoj i obuku d.o.o. te profesor Motoyuki Sato iz Japanske agencije za znanost i tehnologiju (JST) iz Tokija.
Nastavak operativne upotrebe sustava ALIS planiran je za kraj siječnja 2008. godine.

ALIS - kombinacija klasičnog detektora metala i GPR-a-sustav Gryphon+LAMDAR IV (Gryphon+LAMDAR IV GPR i Gryphon+Minelab F3 MD).
Japanska agencija za znanost i tehnologiju (JST) Info: http://www.jst.go.jp/EN/

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO