Hrvatski centar za razminiranje

RSS

DEMANTI na članke objavljene na temu stradavanja ovaca u zaleđu Vodica u Županiji šibensko-kninskoj

28.12.2007

Povodom članaka u Večernjem listu, večernje izdanje (Dalmacija), od 27. prosinca 2007. godine i u Vjesniku, večernje izdanje od 27. prosinca 2007. godine želimo se očitovati kako slijedi.

Prostor u kojem se desila tragedija ovčara u zaleđu Vodica općim izvidom utvrđen je kao minsko sumnjivo područje, na području grada Vodica. O rezultatima izvida, zemljovid u mjerilu 1:25 000, sa utvrđenim granicama minsko sumnjivog područja i pozicijama postavljenih tabli minskih opasnosti, obaviješten je grad Vodice 17. ožujka 2005. godine. Radi se o poligonu P10 veličine 325.791 m2 sa sedam tabli o upozorenju minske opasnosti.

Revizija MSP-a za grad Vodice završila je u studenom 2006. godine kada je utvrđeno da je na dan 10. studenog 2006. godine svaka tabla upozorenja bila na svom mjestu.
Prilikom provedbe kontrole obilježenosti MSP-a utvrđeno je da su 03. ožujka 2007. godine navedene table također, bile na svojim pozicijama.

Na području neposrednog mjesta stradavanja nije bilo razminiranja ili pretraživanja. Posebno napominjemo da se razminiranje pojedinog područja provodi na osnovi plana kojeg donosi Vlada Republike Hrvatske na temelju iskazanih prioriteta dobivenih od jedinica lokalne i područne samouprave kao i raspoloživih financijskih sredstava.

Apeliramo da se pri svakoj namjeri kretanja po granicama MSP-a informirate kod lokalne samouprave, gradova i općina, županjskih koordinatora razminiranja, policijskim upravama, upravama nacionalnih parkova i parkova prirode ili u upravama šumarija i dakako u podružnicama Hrvatskog centra za razminiranje u Zadru, Karlovcu i Osijeku.

Poštujte znakove minske opasnosti, jer otuđivanje istih za nekoga može biti kobno.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO