Hrvatski centar za razminiranje

RSS

U Dubrovniku održan sastanak predstavnika Gradskog poglavarstva Dubrovnika, Europske komisije i Hrvatskog centra za razminiranje vezano na razminiranja graničnog pojasa

23.01.2008

Dana 22. siječnja 2008. godine u Gradu Dubrovniku zamjenik županice, gospodin Miše Galjuf sa suradnicima održao je radni sastanak kome su nazočili predstavnici Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj u sastavu: šef političko-gospodarsko-trgovačko-medijsko-informacijskog odjela, gosp. David Hudson i posebni voditelj za pitanja ljudskih prava, manjina, razminiranje i civilno društvo, gosp. Alfons Peeters, predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje u sastavu: pomoćnik ravnatelja za plansko-analitičke i financijske poslove, gosp. Miljenko Vahtarić i načelnica Odjela za plan i analizu, gđa. Nataša Mateša Mateković, te predstavnici Regionalnog koordinacijskog tijela za razminiranje Dubrovačko-neretvanske županije, gosp. Niko Limov i Miše Miloslavić.

Gospodin Galjuf je zahvalio predstavnicima Delegacije Europske komisije na financiranju poslova razminiranja i pretraživanja graničnog pojasa s Republikom Bosnom i Hercegovinom u Općinama Konavle i Župa Dubrovačka koji je od izuzetne važnosti za omogućavanje provedbe protupožarne zaštite u Županiji. Predstavnici Županije su naglasili potrebe za daljnjim financiranjem ovakvih površina u Općini Konavle, zbog stalne prijetnje požarima koji nastaju na teritoriju Republike BIH, a zbog miniranosti granice onemogućena je prevencija, te gašenje na pojedinim dijelovima je moguće organizirati tek u unutrašnjosti Županije kada je već crta požara velika i zahvaća i po nekoliko Općina i Grad Dubrovnik. Također, gosp. Galjuf je zahvalio Hrvatskom centru za razminiranje za prepoznavanje problema Županije i odrađenih poslova vezano za ugovaranje navedenih poslova bitnih za protupožarnu zaštitu. Predstavnici Delegacije Europske komisije su iznijeli prijedloge i mogućnosti vezane za povlačenja sredstava predpristupnih fondova Europske unije, a u cilju financiranje poslova razminiranja i pretraživanja graničnog pojasa s Republikom BIH, te ponudili svoju pomoć pri prikupljanju podataka o miniranosti granice u susjednoj Republici BIH, na području Republike Srpske u Istočnoj Hercegovini.

Predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje su upoznali gosp. Galjufa o ostvarenju Plana humanitarnog razminiranja Dubrovačko-neretvanske županije za 2007. godinu, te o planiranim aktivnostima za 2008. godinu.

Nakon radnog sastanka izvršen je obilazak projektiranih površina u graničnom područja za s Republikom BIH u Općinama Župa Dubrovačka i Konavle, čije razminiranje financira Europska komisija iz programa Cross Border.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO