Hrvatski centar za razminiranje

RSS

U gimnaziji u Belom Manastiru održano predavanje na temu opasnosti od mina

12.02.2008

Podružnica Osijek održala je predavanje u gimnaziji u Belom Manastiru, na temu opasnosti od mina u Baranji. Predavanje je održano temeljem zahtjeva Ekološke skupine gimnazije Beli Manastir, pod vodstvom mentora, profesora Igora Prašnikara.

Svjesni minskog zagađenja i njegove opasnosti, ekološka skupina je odlučila pokrenuti akciju među učenicima i djelatnicima škole, radi upoznavanja s problematikom mina na području Baranje, te s mjerama zaštite i samozaštite.

U sklopu aktivnosti, Eko - skupina bi prikupljala i novčana sredstava, čime bi se pridružila akciji razminiranja određenog broja kvadrata zemljišta, te potaknula širi krug javnosti o posljedicama minsko eksplozivnih sredstava.

Predavanje je održano prvog školskog sata poslijepodnevne smjene. Istoj je prisustvovalo cca. 80 učenika.

Dubravko Krušarovski je održao kratko predavanje s upoznavanjem o globalnom zagađenju minama u svijetu, o veličini minski sumnjivog prostora (MSP) u Republici Hrvatskoj, u Osječko-baranjskoj županiji, te u Baranji. Upoznao je učenike i sa brojem minski zagađenih općina i gradova u županiji. Kratko su izneseni i podaci o stradalima u Republici Hrvatskoj, u Osječko-baranjskoj županiji i Baranji. Na kraju su video prezentacijom prikazani načini razminiranja, (ručnom, strojnom i kombiniranom metodom), te slike minski sumnjivih područja i načini označavanja MSP-a. Naglašene su upozorbe o opasnostima od mina i o ponašanju u blizini i u minski sumnjivom prostoru, kao i o važnosti postavljenih oznaka minske opasnosti. Bila su izložena i dva velika panoa s prikazom protupješačkih i protuoklopnih mina te karta MSP-a Osječko-baranjske županije.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO