Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Održana svečana primopredaja certifikata o razminiranju za područje okućnica i poljoprivrednih površina u naselju Madžari

07.03.2008

U petak, 07, ožujka 2008. godine predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje svečano su uručili certifikat o razminiranosti prostora po projektu razminiranja „Područje okućnica i poljoprivrednih površina u naselju Madžari“, tlocrtne površine 34.857 m2 u županiji Sisačko-moslavačkoj, oznake projekta: PR-SMSIS-054-05-07.

Radovi razminiranja na gore navedenom projektu financirani su sredstvima koja su zajedničkim naporima prikupili Rotary club Sisak uz pomoć organizacije Adopt-A-Minefield. Ukupna prikupljena sredstva umnožena su sredstvima Vlade Sjedinjenih Američkih Država te ukupno iznose 72.700 USD$. Radove je izvodila tvrtka „Istraživač“ d.o.o. iz Nuštra.

Svečanosti primopredaje prisustvovali su Josip Pavičić, predsjednik Rotary cluba Sisak, Rajko Škarić, tajnik Rotary cluba Sisak, Renata Matijašević, predstavnica Adopt-A-Minefield, Marija Plesec Pongrac, predstavnica International Trust Fund-a, Jadranko Đogić, vlasnik razminiranog zemljišta, pomoćnik ravnatelja HCR-a, gospodin Miljenko Vahtarić i predstojnik Ureda ravnatelja, Mladen Crnković uz nazočnost medija.

Zahvaljujući realizaciji ovog projekta, minska opasnost udaljena je od naseljenog područja, kuća i okućnica, a mještanima će omogućiti sigurno kretanje okolnim prostorom. Uklanjanjem minske opasnosti značajno će se povećati stupanj sigurnosti lokalnog stanovništva, a time i stvoriti predispozicija za socio-ekonomski razvitak.

U 2008. godini na području Sisačko-moslavačke županije radovi razminiranja i pretraživanja izvode se na projektiranoj površini od 645.887 metara kvadratnih. U periodu od 1998. godine do danas zabilježeno je 40 minskih incidenta u kojima su 24 osobe teško stradale, a 24 osobe izgubile su život. U 2007. godini na području Županije nije zabilježen niti jedan minski incident.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO