Hrvatski centar za razminiranje

RSS

HCR provodi akciju kontrole obilježenosti turističkih cestovnih pravaca i područja

11.03.2008

Nastavno na daljnje aktivnosti koje su prethodile u pripremi turističke sezone 2008. godine koju provodi Vlada Republike Hrvatske, tako i tijekom ožujka i travnja provest će se, u cilju pripreme turističke sezone, kontrola obilježenosti i potrebna poboljšanja u obilježavanju minski sumnjivog prostora područja 49 gradova i općina, te područja 7 nacionalnih parkova i parkova prirode.

Cjelokupna akcija kontrole obilježenosti provodit će se u razdoblju od 01. ožujka do 01. svibnja 2008. godine, a za njeno provođenje odgovorne su podružnice Hrvatskog centra za razminiranje sa sjedištima u Osijeku, Karlovcu i Zadru. Tijekom kontrole provjerit će se 1704 pozicije na kojima su postavljena upozorenja na minsku opasnost odnosno velike table upozorenja na minsku opasnost.

Cjelokupnu koordinaciju akcije vodit će Sektor za operativne poslove središnjice Hrvatskog centra za razminiranje u Sisku, a sve s ciljem sigurnog kretanja turističkim pravcima i destinacijama te što bolje informiranosti o lokacijama minski sumnjivog prostora kako lokalnog tako i migrirajućeg stanovništva te turista.

Početku akcije prethodila je dostava pismenih upita gradovima i općinama u Republici Hrvatskoj koji se nalaze u minski sumnjivom prostoru oko eventualnih novih spoznaja o stanju obilježenosti turističkih cestovnih pravaca i turističkih područja koja se nalaze u minski sumnjivom prostoru ili neposrednoj blizini MSP-a te eventualnim potrebama za poboljšanjem u obilježavanju eventualnih lokacija. Ovim putem željeli bismo naglasiti važnost zajedničkog praćenja stanja obilježenosti MSP-a, kao i brigu o postavljenim oznakama minske opasnosti.

Svakodnevno smo svjedoci uklanjanja i otuđivanja oznaka minske opasnosti te njihovog svjesnog zanemarivanja. Željeli bismo apelirati na građane Republike Hrvatske da čuvaju table minske opasnosti zbog toga što posljedice uklanjanja istih mogu biti kobne!

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO