Hrvatski centar za razminiranje

RSS

POSJETA DELEGACIJE KNEŽEVINE MONAKO HCR-U I PARKU PRIRODE KOPAČKI RIT

14.03.2008

13.ožujka 2008. god. delegacija Kneževine Monako, Direkcija za međunarodnu suradnju posjetila je Javnu ustanovu Park prirode Kopački rit. Predstavnike Monaka ,gospodina Frederic Platinija ,direktora ureda za međunarodnu suradnju i gospođu Benedicte Shutz, program menađera primila je gospođa Biserka Vištica, ravnateljica Parka sa suradnicima.
Gospođa Vištica zahvalila se Kneževini Monako na pomoći u financiranju projekta razminiranja „Minsko polje na području Parka prirode uz rijeku Dravu“ površine 44.806 m2
u kojem je prema zapisniku postavljeno više od 100 različitih protupješačkih mina. Radovi razminiranja dodijeljeni su na javnom nadmetanju tvrtki Enigma , a planirani rok završetka je druga polovina travnja 2008.god.
Predstavnici HCR-a , zamjenik ravnatelja Mirko Ivanušić i pomoćnik ravnatelja Miljenko Vahtarić zahvalili su predstavnicima Kneževine Monako na ukupnoj pomoći i donacijama ,koje su u početku bile organizirane u okviru Ministarstva kulture, a prošle godine u okviru HCR-a temeljem Memoranduma o suradnji. Ukupan donirani iznos za tri godine po 75.000 eura godišnje iznosi 225.000 eura. Kako je ovaj projekt u Kopačkom ritu početak povlačenja godišnje odobrene svote nakon predstavljanja ukupnog problema Kopačkog rita predstavnici Monaka impresionirani veličinom problema odlučili su da narednih 75.00 eura bude utrošeno na jedan od 8 prioriteta, koji ukupno iznose 1,8 km2.
Monako je do sada od 2004 godine investirao za razminiranje Tulovih Greda na Velebitu i Nacionalnom parku Paklenica, te ovom projektu ukupno 275.00 eura. Monako je donirao Udruzi Duga za projekt Rehabilitacijskog centra za žrtve mina u Rovinju 110.000 eura.
Ukupno stanje minskog problema na području Osječko baranjske županije , općine Bilje i područja Parka vrlo dobro prikazao je u svojoj prezentaciji Dubravko Krušarovski, predstojnik podružnice Osijek. Ukupno stanje MSP-a na županiji iznosi danas 189 km2, a u Parku prirode gotovo 3000 ha ,30 km2.Ukupno se u evidenciji vodi 215 žrtava mina za Osječko-baranjsku županiju, od 1991.godine , a od 1998 do kraja 2007. god. 27 žrtava i nažalost 2 žrtve u 2008.godini.
Radnom sastanku na kraju pridružila se savjetnica ministra u MVPEI gospođa Dijana Pleština i suradnik Nikica Maul, koji će 14. ožujka prema protokolu posjetiti i Regionalni centar u Rovinju i imati prijem kod predsjednika Stjepana Mesića.
U prijemnom ambijentu Parka prirode na radnom sastanku nazočio je velik broj predstavnika medija. Na kraju sudionici skupa obišli su dijelove parka u vožnji brodom.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO