Hrvatski centar za razminiranje

RSS

U Pristegu održana svečanost primopredaje čeka sredstava prikupljenih manifestacijom „Noć 1000 večera“

02.04.2008

Jučer, 1. travnja 2008. godine, gospodin Michael Allen, predsjednik Vijeća upravitelja Američke gospodarske komore u RH predao je zamjeniku ravnatelja HCR-a, gospodinu Mirku Ivanušiću ček na iznos od 227. 948 USD $.
Sredstva su prikupljena na već tradicionalnoj manifestaciji „Noć tisuću večera“ koju organizira AMCHAM uz potporu američkog i kanadskog veleposlanstva.
Najveći donatori prošle godine u ovom iznosu su SPES, Grad Zagreb i Zadarska županija. Sva prikupljena sredstva udvostručena su donacijama Kanade i SAD-a posredstvom ITF-a.
Od 2001 zaključno s ovim iznosom prikupljeno je 588.226 USD $, a sredstva utrošena na projekte razminiranja u pet županija.

Primopredaja čeka izvršena je uz prostor u Pristegu - Ivandića sedlo, a projekt površine 47.814 m2 nakon razminiranja biti će zasađen maslinama i ukloniti će se minska opasnost u neposrednoj blizini naselja .U projektu su utvrđene protupješačke mine.

Nakon kratkog obraćanja i informacija o prostoru na kojem smo se nalazili, velikom broju nazočnih i medija, pozdravivši prije svega potpredsjednicu Vlade RH, gospođu Đurđu Adlešič, gospodin Josip Čerina, predstojnik podružnice Zadar, predao je riječ zamjeniku ravnatelja, koji je potpredsjednici i nazočnima ukratko prikazao minski problem u RH, posebice stanje u Zadarskoj županiji, koja još uvijek ne može raspolagati sa 72,2 km2 prostora, od kojih Grad Benkovac, kao i Pristeg koji mu pripada imaju najveći minski sumnjivi prostor od 15,6 km2. Do sada je u Zadarskoj županiji realizirano 322 različita projekta i ukupno razminirano 38,8 km2. U ovoj godini u tijeku je veći dio radilišta iz Plana razminiranja za 2008. godinu, uvođenja u radove razminiranja su u tijeku, a poseban akcent dat je na pripremu turističke sezone i protupožarnu zaštitu.

Pozdravivši skup, gospodin Michael Alllen izrazivši zadovoljstvo izborom projekta svoj govor je usmjerio ka spremnosti i pomoći AMCHAM-a i SAD-a potpori u razminiranju s ciljem socio-ekonomskog oporavka.
Skupu se kratko obratio i zamjenik veleposlanika Kanade, gospodin Claude Demers, a svoje zahvale izrazili su i zamjenik župana Zadarske županije gospodin, dr.sc. Đani Bunja i gradonačelnik Benkovca, gospodin Mirko Erstić.
Kratko jeo akciji SPES izvjestio gospodin Slobodan Matić, pozvavši hrvatski javnost i poduzetnike na pomoć u humanitarnom razminiranju. Primopredaju u Pristegu nazočili su ispred Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, savjetnica ministra, gospođa Dijana Pleština i gospođa Sanja Bujas-Juraga, načelnica Odjela za međunarodnu sigurnost, izvršni direktor gospodin Damir Vucić sa suradnicima te saborska zastupnica Nevenka Marinović i koordinator razminiranja, Zadarske županije.
Potpredsjednica Vlade, gospođa Đurđa Adlešič posebno se zahvalila donatorima i vladama SAD-a i Kanade naglasivši da je ovako velik problem nemoguće riješiti u zadanim rokovima isključivo sredstvima Republike Hrvatske već je svaka strana pomoć i dalje dobrodošla.
Pri samoj primopredaji čeka, zamjenik ravnatelja iskoristio je priliku zahvaliti se ne samo na ovoj već na ukupnoj pomoći SAD koja do sada iznosi gotovo 14.000.000 USD$,a pomoć Kanade gotovo 1.100.000 EUR-a.
Najavljena je također, nova „Noć 1000 večera“ koja će se održati u listopadu 2008. godine.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO