Hrvatski centar za razminiranje

RSS

„Obilježavanje 04. travnja - Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju u Osnovnoj školi „Tenja“ u Tenji, Osječko-baranjska županija“

04.04.2008

Opća skupština UN-a je na svom 60. zasjedanju u prosincu 2005. donijela rezoluciju o Pomoći u protuminskom djelovanju kojom se 04. travnja proglašava Međunarodnim danom svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju zbog ogromnih humanitarnih i razvojnih problema koje uzrokuje prisustvo mina i eksplozivnih zaostataka rata što ima ozbiljne i dugoročne socijalne i ekonomske posljedice za stanovništvo zemalja ugroženih minama i eksplozivnim zaostacima rata i ozbiljne prijetnje koje mine i eksplozivni zaostaci rata predstavljaju za sigurnost, zdravlje i živote lokalnog civilnog stanovništva, kao i za osoblje koje sudjeluje u humanitarnim misijama, operacijama održavanja mira i programa rehabilitacije. Ove se godine taj dan obilježava treći put ne samo u Hrvatskoj već svugdje u svijetu.

Niz analiza i nadalje pokazuje da ljude treba i dalje podsjećati na prisutnu opasnost, poradi čega je organizirano i ovo središnje događanje u Osnovnoj školi „Tenja“ i Osječko – baranjskoj županiji sa najvećom koncentracijom mina.

Obilježavanje će započeti tribinom „Djeca u minskom okruženju“ u organizaciji Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Republike Hrvatske i Hrvatskog centra za razminiranje. U okviru čega će predavanja održati predstavnici HCR-a – Podružnice Osijek, predstavnici Hrvatskog Crvenog križa i Protueksplozijskog odjela PU Osječko-baranjske.

Nakon toga bit će održana predstava za niže razrede osnovne škole o opasnostima od mina pod nazivom „Ne, ne, mi-ne“ u izvedbi Kazališta Daska iz Siska

Za cjelokupni program obilježavanja završiti će se tiskovnom konferencijom u zgradi Osječko-baranjske županije - Velika vijećnica u Osijeku.

Obilježavanju će prisustvovati Veleposlanica Australije u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Tracy Raid, Mirko Ivanušić, zamjenik ravnatelja HCR-a, dr.sc. Nenad Javornik, izvršni predsjednik Hrvatskog crvenog križa i Julijana Rosandić, predsjednica Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Republike Hrvatske.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO