Hrvatski centar za razminiranje

RSS

11. MEĐUNARODNI SASTANAK DIREKTORA CENTARA ZA PROTUMINSKO DJELOVANJE I UN-OVIH SAVJETNIKA 13. – 18. travnja 2008. godine, Ljubljana, Republika Slovenija i Šibenik, Republika Hrvatska

10.04.2008

U organizaciji Ujedinjenih naroda - Službe za protuminsko djelovanje (UNMAS), Ujedinjenih naroda - Tima za protuminsko djelovanje (UNMAT), te uz potporu Međunarodne zaklade za razminiranje i pomoć žrtvama mina (ITF) i Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) održat će se 11. Međunarodni sastanak direktora centara za protuminsko djelovanje i savjetnika Ujedinjenih naroda od 15. do 18. travnja 2008. godine u Šibeniku, Republika Hrvatska – Hoteli „Solaris“.

Ovaj sastanak koji se održava na godišnjoj razini najveći je svjetski skup stručnjaka za protuminsko djelovanje te je kao takav veoma značajan za cjelokupnu protuminsku zajednicu. On je prilika za interesne skupine da se susretnu i vrednuju napredak i izazove ovog područja. Sudionici sastanka bit će viši službenici različitih programa protuminskog djelovanja, kolege iz UN-ovih odjela i agencija, međunarodnih nevladinih organizacija, stručnjaci iz vlada donatora i drugi partneri u provedbi protuminskog djelovanja.

11. sastanak bit će prvi koji će se održati u regiji pogođenoj problemom mina, a službeno će ga u srijedu, 16. travnja 2008. godine s početkom u 09,00 sati, otvoriti izaslanica Predsjednika Vlade RH, gospođa Đurđa Alešič, potpredsjednica Vlade.

U prethodnih deset godina ovaj sastanak se održavao u Ženevi, Švicarska Konfederacija u organizaciji Ženevskog centra za protuminsko djelovanje (GICHD). Ovogodišnji novi pristup kombinirat će plenarne sastanke s demonstracijama operativnih kapaciteta za protuminsko djelovanje na terenu. Namjera ovog stručnog savjetovanja jest okupiti one koji provode protuminsko djelovanje širom svijeta te razmijeniti iskustva u poslovima humanitarnog razminiranja i stjecanju novih znanja uporabom novih metoda i tehnologija.

Ovaj je sastanak velikog značaja za protuminsko djelovanje u Republici Hrvatskoj, a budući da na ovom očekujemo preko 220 sudionika iz 62 zemlje Svijeta, smatramo ga afirmacijom razvijenosti, kvalitete, ugleda i stručnosti kroz koji je Hrvatski centar za razminiranje prepoznat u svijetu.

Sastanak će započeti svečanim prijemom u nedjelju, 13. travnja 2008. godine u Ljubljani, Republika Slovenija, nastaviti će se u ponedjeljak, 14. travnja 2008. godine u plenarnom dijelu nakon čega će se svi sudionici u utorak, 15. travnja 2008. godine uputiti prema Republici Hrvatskoj gdje će boraviti do kraja održavanja sastanka, koji će završiti u petak, 18. travnja 2008. godine završnim primjedbama i zaključcima.

U okviru održavanja Sastanka sudionicima će na njihovom putu prema Šibeniku u utorak, 15. travnja 2008. godine s početkom u 11,00 sati, biti organiziran i posjet poligonu za testiranje strojeva, pasa i opreme za razminiranje „Cerovac“ u blizini Karlovca uz prezentaciju procedura i načina provođenja testiranja od strane Centra za testiranje razvoj i obuku d.o.o..

Isto tako, 17. travnja 2008. godine s početkom u 10,30 sati, na poligonu „Gaj“ kraj Skradina bit će organizirana prezentacija novih tehnologija prilikom čega će se u stvarnim uvjetima prezentirati rad strojeva za razminiranje kao i upotreba strojeva za razminiranje pri kontroli kvalitete po završetku radova razminiranja.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO