Hrvatski centar za razminiranje

RSS

POKAZNA VJEŽBA NA POLIGONU “GAJ” KOD SKRADINA

21.04.2008

U okviru 11. Međunarodnog sastanka direktora centara za protuminsko djelovanje i savjetnika Ujedinjenih naroda u organizaciji Ujedinjenih naroda - Službe za protuminsko djelovanje (UNMAS), Ujedinjenih naroda - Tima za protuminsko djelovanje (UNMAT), te uz potporu Međunarodne zaklade za razminiranje i pomoć žrtvama mina (ITF) i Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) održanog od 15. do 18. travnja 2008. godine u Šibeniku održana je i pokazna vježba na poligonu „Gaj“ kraj Skradina.

Cilj pokazne vježbe bio je u realnim zemljišnim i klimatskim uvjetima pokazati prihvatljivost pojedine vrste i tipa stroja s obzirom na gustoću obrade tla i mogućnost postizanja projektirane dubine obrade tla.
Postavljena dinamika vježbe imala je za cilj istaknuti prednosti upotrebe strojeva u procesu tehničkog izvida i razminiranja te razvijene metode uzorkovanja za kontrolu kvalitete dubine obrade tla korištenjem teških (MineWolf, Scanjack-3500), srednjih (MV-4, Božena-4) i lakih (MV-10, Mini MineWolf, Božena-5, Samson 300 i RM-KA-02) strojeva za razminiranje.

Također, u okviru pokazne vježbe prezentiran je rad ALIS-a, ALIS je ručni dualni senzor koji Tohoku Sveučilište razvija od 2002. godine. Opremljen je detektorom metala i GPR-om i ima unikatni sustav detektiranja. Taj sustav omogućava da se podaci dobiveni skeniranjem procesuiraju kasnije i drastično povećavaju kvalitetu slike ukopanih predmeta.

U tijeku su polugodišnja evaluacijska ispitivanja ALIS-a na poslovima kontrole kvalitete pretraženih minsko sumnjivih površina u Republici Hrvatskoj. Ispitivanje se vrši na različitim vrstama tla i u različitim uvjetima okoliša.

Rezultati su pokazali da sustavi dualnih senzora povećavaju vjerojatnost detekcije mina s minimumom metala kao što je PMA-2, a koje su ukopane u mineralizirano tlo. Posebno, sustav ima sposobnost razlučivanja mina od metalnih fragmenata.

Cilj pokazne vježbe bio je da se u realnim zemljišnim i klimatskim uvjetima pokaže prihvatljivost ALIS-a kod detektiranja protupješačkih mina i različitih fragmenata streljiva i NUS-a. Demonstraciju pripreme i praktičan rad obavili su obučeni i izvježbani pirotehničari HCR-a.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO