Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Predstavnici tvrtke SPES uručili donacijski ček akcije „Ako želite Hrvatsku bez mina, koristite SPES!“

24.04.2008

U srijedu 23. travnja 2008. godine u Uredu gradonačelnika Osijeka upriličeno je svečano potpisivanje ugovora o donaciji te uručenje donacijskoga čeka – sredstava prikupljenih za razminiranje Hrvatske u sklopu dobrotvorne akcije „Ako želite Hrvatsku bez mina, koristite SPES!“, koju je 1. siječnja 2007. godine pokrenuo SPES – centar za poduke i prevodilaštvo iz Zagreba.

Ravnatelju Hrvatskoga centra za razminiranje Otu Jungwirthu i novoizabranom gradonačelniku Osijeka Gordanu Matkoviću ček na iznos od 505.960,59 kuna uručio je u ime organizatora akcije Slobodan Matić, predsjednik Uprave tvrtke SPES. Sredstva su prikupljena u sklopu više različitih dobrotvornih akcija unazad nešto više od godinu dana koje su se provodile u sklopu velike akcije „Ako želite Hrvatsku bez mina, koristite SPES!“.

Od spomenutoga iznosa, za razminiranje 36.551 četvornih metara okolice Osijeka – područje Tenje (projekt: „Minsko polje na poljoprivrednim površinama KO Tenja“) bit će utrošeno 255.960,59 kuna prikupljenih u sklopu akcije za razminiranje tvrtke SPES, dočim je ostalih 250.000,00 kuna već prebačeno za razminiranje mjesta Ivandića Stanovi u Pristegu u Zadarskoj županiji.

„Zahvaljujem se tvrtki SPES na višemjesečnom trudu na našem zajedničkom projektu razminiranje Hrvatske, ali i na postignutim rezultatima akcije koju je još 1. siječnja 2007. godine pokrenula tvrtka SPES. Nadam se da ćete i dalje ostati ustrajni u ukazivanju na problem s minama u Hrvatskoj, ali očekujem da se nakon tvrtke SPES i druge tvrtke i organizacije iz Hrvatske aktivnije uključe u rješavanje ovoga problema“, rekao je ravnatelj HCR-a Oto Jungwirth.

Za razminiranje područja Tenje iz spomenutoga projekta trebat će još određena sredstva koja će osigurati HCR, odnosno državni proračun, potvrdio je Jungwirth.

“Čestitam tvrtki SPES na organizaciji jedne ovakve nacionalne hvalevrijedne akcije i pozivam ih da ne odustaju u svojim nastojanjima da se potakne cjelokupna javnost da očistimo Hrvatsku bez mina. Što se tiče nas Osječana, ovdje ste uvijek dobrodošli, pogotovo nakon ove plemenite geste doniranja sredstava za našu županiju odnosno naš grad koji još uvijek ima problema s minama“, kazao je gradonačelnik Osijeka Gordan Matković.

Inače, Osječko-baranjska županija je minama najzagađenija županija u Hrvatskoj, te je SPES kao organizator akcije, u dogovoru s HCR-om, upravo zbog te činjenice odlučio donirati novac za razminiranje okolice Osijeka.

“Ovime i službeno završava naša akcija koju smo provodili praktički petnaest mjeseci. Dakako, bez obzira na to, namjeravamo se i dalje priključivati projektima razminiranja Republike Hrvatske, jer smatramo da je to naša dužnost, bez obzira što smo mi trgovačko društvo, a ne humanitarna organizacija. Ali, još jednom pozivamo i ostale tvrtke da se uključe u projekt Hrvatska bez mina, jer nas treba biti mnogo više kako bi taj projekt uspio. Drago nam je da je naša akcija pripomogla da u Osijeku bude što manje mina“, rekao je Slobodan Matić, predsjednik Uprave tvrtke SPES.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO