Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Pojačana medijska kampanja s ciljem edukacije o opasnostima od mina

08.04.2003

Hrvatski centar za razminiranje i ove godine provodi pojačanu medijsku kampanju koja počinje u mjesecu travnju s ciljem edukacije i podizanja opće svijesti o opasnostima od mina. U Republici Hrvatskoj brojka stradalih u minskim incidentima danas doseže 1842 osobe od kojih 413 smrtno, a 1052 teško stradalih osoba.

Najugroženije skupine su stanovnici minski zagađenih prostora koji svakodnevno živeći s tom opasnošću, ponekad zanemaruju mjere opreza ili primorani egzistencijalnim problemima riskiraju svoje i tuđe živote ulazeći u minski sumnjive prostore.
Dolaskom proljeća te početkom bujanja vegetacije, ljudi se okreću poljoprivrednim aktivnostima, često zaboravljajući ili ne znajući da im je polje, šuma ili livada zagađena minsko-eksplozivnim sredstvima.
Stoga se putem elektronskih medija, vijesti i priloga u tiskovnim medijima, emitiranjem radio spotova tijekom travnja i svibnja, nastoji stanovništvo ugroženo minskom opasnošću pravovremeno educirati o pravilnim oblicima ponašanja u minski zagađenom prostoru.
Najugroženije skupine su poljoprivrednici, lovci, ribolovci i djeca, stoga nikada nije dovoljno ponavljati poruke o ponašanju u minski sumnjivim područjima:
NE ULAZITE U MINSKI SUMNJIVA PODRUČJA!
POŠTUJTE ZNAKOVE OPASNOSTI!
UKOLIKO PRONAĐETE MINSKI SUMNJIV PREDMET, NI U KOM SLUČAJU GA NE DIRAJTE VEĆ TO PREPUSTITE STRUČNJACIMA!

NOVOSTI

15. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2018.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
372,40 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO