Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Odbor za zaštitu okoliša Hrvatskog sabora svoju 5. sjednicu održao u Sisku

20.05.2008

U Sisku je 19.svibnja održana 5. sjednica Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskog Sabora. Članovi odbora raspravljali su o Izvješću Vlade RH o praćenju poboljšanja kakvoće zraka na području Grada Siska i dinamike radova na modernizaciji postrojenja Rafinerije nafte Sisak u 2007. godini.
Sjednicom je predsjedavala predsjednica odbora Marijana Petir. Državna tajnica Ministarstva zaštite okoliša , prostornog uređenja i graditeljstva gospođa Josipa Blažević-Perušić prezentirala je Izvješće i otvorila mogućnost rasprave u kojoj su učestvovali direktor INA–e Rafinerije Sisak, gospodin Krešimir Butković, predstavnici županijskih i gradskih Odjela za zaštitu okoliša, saborski zastupnici članovi odbora, predstavnici ministarstva i Udruge za borbu protiv raka iz Siska.
Učinjeni su veliki pomaci u 2007. godini, a iz priloženih materijala vidljivo je veliko smanjenje ukupnih mjerenih onečišćivača zraka. Posebno je bilo govora o sustavu KLAUS. Mjerodavni su prihvatili Izvješće uz određene zaključke, koji su vezani za redovito izvješćivanje.
Drugi dio nastavljen je posjetom Ina Rafineriji i Lonjskom polju.
Najavljena 2. točka Izvješće Vlade RH o provedbi Plana humanitarnog razminiranja i utrošenim financijskim sredstvima nije održana, jer je Hrvatski Sabor jednoglasno usvojio Plan na prošlotjednom zasjedanju.
Umjesto te točke zamjenik ravnatelja, Mirko Ivanušić u svojoj prezentaciji upoznao je nazočne s Protuminskim djelovanjem u RH. Iskazan je znatan interes i pohvala HCR-u, a pojedini članovi odbora bili su iznenađeni opsegom ukupnih aktivnosti, organizacijom sustava i međunarodnim odnosima u okviru projekata i prikupljanja donatorskih sredstava.
Sjednici je nazočio i velik broj novinara, koji su u svoji pitanjima iskazali interes za Izvješće Vlade RH o provedbi Plana humanitarnog razminiranja i utrošenim financijskim sredstvima u 2007. godini i stanju miniranosti u Sisačko-moslavačkoj županiji.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO