Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Predstavnica Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke sastala se u Sisku s predstavnicima HCR-a

20.05.2008

Hrvatski centar za razminiranje 19. svibnja 2008. godine posjetila je zamjenica voditelja Ureda za humanitarnu pomoć, posebne referade za humanitarno razminiranje pri Ministarstvu vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke sa sjedištem u Berlinu, gospođa Katrin Ködel.
Uz gospođu Ködel posjeti je prisustvovao i gospodin Wolfgang Raschka, voditelj ASB-ova ureda (Arbeiter Samariter Bund.e.v.) u Republici Hrvatskoj.

Gosti su u jutarnjim satima obišli radilište razminiranja u Ličko-senjskoj županiji, koje se financira sredstvima državnog proračuna. Radilište u Gospiću, sjeveroistočno od grada jedno je od trenutno najvećih po površini radilišta u RH. Gosti su upoznati sa projektom, njegovim značenjem te metodama razminiranja. Posebno ih je oduševio rad pasa i njihovi točni pronalasci minsko-eksplozivnih sredstava na posebno priređenom prostoru.

U poslijepodnevnim satima zamjenik ravnatelja Mirko Ivanušić održao je prezentaciju o protuminskom djelovanju u RH. Posebno se zahvalio u ime HCR-a Vladi SR Njemačke na konstantnom i velikom financijskom doprinosu namijenjenom razminiranju, u kojem je od 1999. godine implementator ASB ured u Republici Hrvatskoj.
Ukupna dosadašnja pomoć SR Njemačke iznosi nešto više od 6 milijuna i 600 tisuća eura, a u pripremi je potpisivanje Memoranduma o razumijevanju za već odobrenih 770.000 eura za 2008. godinu. Sredstva će po već definiranom projektu biti utrošena na području pet hrvatskih županija, a odabrani prioriteti su iz skupine sigurnosti i socioekonomskog oporavka.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO