Hrvatski centar za razminiranje

RSS

U Osijeku izviđačima održano predavanje pod nazivom „Opasnosti koje vrebaju u šumi“

29.05.2008

Pod nazivom "Opasnosti koje vrebaju u šumi” Podružnica Osijek je dana 20. svibnja 2008.godine sudjelovala na radionici - predavanju, u Osijeku u prostorijama izviđačkog kluba “Javor”. Tribini je prisustvovalo tridesetak učenika - izviđača, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta.

Isto predavanje organizirao je Izviđački klub “Javor” iz Osijeka, obilježavajući tako 19. svibnja - Dan izviđača, a ujedno i sedmi tjedan Osječkih izviđača 2008.godine. Predavači su bili: predstavnik Javne vatrogasne postrojbe grada Osijeka, gospodin Boris Jurman, predstavnik Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera - Odjela za biologiju u Osijeku, gospodin Tomislav Bogdanović, studentica treće godine medicinskog fakulteta u Osijeku, gospođica Kristina Ličanin, te Dubravko Krušarovski predstojnik HCR-a podružnice Osijek.

Prisutne je pozdravila načelnica Izviđačkog kluba “Javor”, gospođa Sabina Obranić i predsjednica kluba Jadranka Kokolari, te zamjenik gradonačelnika Ivan Vrdoljak.

Predstavnik javne vatrogasne postrojbe grada Osijeka gospodin Boris Jurman, je u video prezentaciji kratko predstavio zakonitosti kod gorenja, podjelu gorivih tvari, naveo osobna zaštitna sredstava, opremu, pomagala, tehnička sredstva za dovođenje vode i gašenje, te načine ponašanja u šumi i preventivno djelovanje da ne dođe do požara. Ukazao je na moguće opasnosti uslijed šumskih požara, te demonstrirao rad vatrogasaca sa kompletnom zaštitnom opremom, kacigom, bocama kisika i dr.

Dubravko Krušarovski je održao kratko predavanje s upoznavanjem o globalnom zagađenju minama u svijetu, o veličini minski sumnjivog prostora (MSP) u Republici Hrvatskoj, u Osječko-baranjskoj županiji, te u gradu Osijeku. Upoznao je slušatelje i sa brojem minski zagađenih općina i gradova u županiji. Kratko su izneseni i podaci o stradalima u Hrvatskoj, na području Županije i grada Osijeka. Na kraju su video prezentacijom prikazani izviđačima načini razminiranja, (ručnom, strojnom i kombiniranom metodom), te slike minski sumnjivih područja slike mina pronalaženih u MSP-u prilikom razminiranja. Naglašene su upozorbe o opasnostima od mina i o ponašanju u blizini i u minski sumnjivom prostoru, kao i o važnosti postavljenih oznaka minske opasnosti. Bila su izložena i dva velika plakata s prikazom protupješačkih (PP) i protuoklopnih (PO) mina te karta MSP-a Osječko-baranjske županije.

Gospođica Kristina Ličanin je održala isto tako video predavanje o opasnostima u šumama, te o pružanju prve pomoći kod ozlijeđenih uslijed: trovanja biljkama i gljivama, uboda različitih insekata, ugriza zmija, iščašenja zglobova, lomova udova, posjekotina i dr. površinskih rana, iscrpljenosti, sunčanice i drugih opasnosti.

Profesor odjela za biologiju, Tomislav Bogdanović je u video prezentaciji pobrojao sve opasnosti koje mogu prijetiti izviđačima (i drugima) prilikom izleta u šumu, od otrovnih i ljekovitih biljaka, gljiva, uboda stršljenova, osa, pčela, bumbara, mrava, škorpija, zmija i dr. Navedene su njihove značajke, mogućnosti razlikovanja, te prepoznavanja. Isto tako, date su upute kako se ponašati da opasne kukce, zmije i dr. životinje ne uznemirujemo prilikom posjeta šumama.

Svako je predavanje trajalo 15 minuta, a izviđači su na kraju svojom pjesmom i izviđačkim pozdravom zahvalili na održanom predavanju o opasnostima koje vrebaju u šumama.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO