Hrvatski centar za razminiranje

RSS

U Osnovnoj školi „Sela“ u Selima održana edukacija o opasnostima od mina!

06.06.2008

U četvrtak, 05. lipnja 2008. godine u Osnovnoj školi „Sela“ u Selima održana je edukacija o opasnostima od mina za oko 250 osnovnoškolaca, prvih do osmih razreda.

Edukaciju su proveli predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Protueksplozijskog odjela PU Sisačko-moslavačke, Dražen Mičak i Dubravko Pavušek, predstavnica Hrvatskog crvenog križa, dr. Vijorka Roseg te predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje, Nikša Bogdanić i Igor Detelj.

Prisutnoj djeci predavači su pokušali prikazati problem mina i minski sumnjivih područja na prostoru Sisačko-moslavačke županije te gradova Siska i Petrinje, prezentiran im je način obilježavanja minski sumnjivog prostora kao i izgled table upozorenja, te su im podijeljeni letci na kojima su im zorno prikazane table upozorenja na minsku opasnost koje se postavljaju u Republici Hrvatskoj.

Također, djeci je prikazan i detektor za otkrivanje mina kojim se koriste pirotehničar u svakodnevnom obavljanju svojih zadaća.

Predstavnik Protueksplozijskog odjela Ministarstva unutarnjih poslova Sisačko-moslavačke županije pokazao je djeci školske primjerke minsko eksplozivnih sredstava s kojima bi se mogli susresti u svom okruženju.

Svi nazočni upozorili su učenike na iznimnu opasnost koju predstavlja mine i kako se ponašati i postupati u slučajevima pronalaska minskoeksplozivnih sredstava.

Nakon usmenih prezentacija učenici su postavljali cijeli niz pitanja poput: „Tko proizvodi mine? Kada su se počele koristiti? Koja je težina potrebna da se mina aktivira? Koje su protupješačke, a koje protutenkovske mine? Koliko je do sada stradalo pirotehničara? Koje se mine najčešće otkrivaju? Da li se mine otkrivaju strojevima? Da li minu može otkriti pas? Gdje se školuju psi za otkrivanje mina?“ i sl.

Nakon završetka prezentacije djeca su još dugo razgledala prikazane modele, postavljala brojna pitanja te pokazala svjesnost i razumijevanje prezentiranog problema, što je upravo cilj i svrha ovakvih događanja.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO