Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Započelo razminiranje Tenje kraj Osijeka

12.06.2008

Predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje su u srijedu, 11. lipnja 2008. godine u Tenji, dijelu grada Osijeka, Osječko-baranjska županija, uveli u poslove razminiranja na prostoru minskih polja na poljoprivrednim površinama u Tenji tvrtku Amonal d.o.o. iz Osijeka. Veličina projekta iznosi 36. 551 m2. Prema evidenciji djelovodnika miniranja, na projektiranim površinama je postavljeno 248 protupješačkih i protuoklopnih mina. Područje rada nalazilo se u zoni razdvajanja sukobljenih strana i izuzetno je minirano.

Samo na susjednim razminiranim površinama, u ranijim poslovima, pronađeno je više od 800 komada različitih mina.

Izvođač radova razminiranja, tvrtka “Amonal” d.o.o. iz Osijeka, treba s razminiranjem završiti najkasnije do 31. srpnja 2008. godine. Razminiranje će se provoditi ručnom i strojnom metodom.

Zanimljivo je da se cjelokupni radovi financiraju donatorskim sredstvima SPES-a, centra za poduke i prevodilaštvo iz Zagreba u iznosu od 255.960,59 kuna uz određena dodatna sredstva koja će se osigurati u državnom proračunu.

Da podsjetimo, u srijedu 23. travnja 2008. godine u Uredu gradonačelnika Osijeka upriličeno je svečano potpisivanje ugovora o donaciji te uručenje donacijskoga čeka - sredstava prikupljenih za razminiranje Hrvatske u sklopu dobrotvorne akcije „Ako želite Hrvatsku bez mina, koristite SPES!“, koju je 1. siječnja 2007. godine pokrenuo SPES-centar za poduke i prevodilaštvo iz Zagreba.

Predstavnicima medija izneseni su tehnički pokazatelji iz projekta, od strane Branka Ugrina, pirotehničkog nadzornika, voditelja odsjeka nadzora u HCR Podružnici Osijek, a značajke o miniranosti za Osječko-baranjsku županiju i grad Osijek kratko je iznio Dubravko Krušarovski, predstojnik HCR Podružnice Osijek, koji se još jednom zahvalio tvrtki SPES na doniranim sredstvima.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO