Hrvatski centar za razminiranje

RSS

U Zagrebu održana tiskovna konferencija „Aktualno stanje u protuminskom djelovanju u Republici Hrvatskoj“

19.06.2008

U srijedu, 18. lipnja 2008. godine Hrvatski centar za razminiranje održao je tiskovnu konferenciju u Hrvatskom novinarskom društvu u Zagrebu, sa temom „Aktualno stanje u protuminskom djelovanju u Republici Hrvatskoj.“
Uz nazočnost predstavnika petnaestak redakcija konferenciji su nazočili ravnatelj HCR-a, gosp. Oto Jungwirth, pomoćnik ravnatelja, gosp. Neven Karas, načelnik Odjela za nadzor, gosp. Tomislav Ban i predstojnik Ureda ravnatelja, Mladen Crnković.

Uvodno je ravnatelj, gosp. Jungwirth objasnio razloge sazivanja konferencije, a najveći razlog je upoznavanje novinara i javnosti sa aktualnim djelatnostima u HCR-u. Ravnatelj je nastavio izlaganje, kroz tri točke od kojih se prva odnosi na način ustupanja poslova razminiranja, gdje je rečeno da je tijekom 2007. godine, temeljem postupaka ustupanja poslova koje je proveo HCR, zaključeno 129 ugovora koji su ukupno iznosili 210 milijuna kuna od čega je neposrednom pogodbom zaključeno 15% ukupne vrijednosti, odnosno 28,8 milijuna kuna. Tvrtka Mungos d.o.o. dobila je 76% poslova od ukupno neposredno ustupljenih.

U drugom dijelu ravnatelj je govorio o statusu pirotehničara koji je reguliran zakonskim propisima.
Ovdje je spomenut beneficirani staž pirotehničara, petosatno radno vrijeme, police osiguranja, potrebit staž za odlazak u mirovinu pod povoljnijim uvjetima te spomenute su odredbe Kolektivnog ugovora o plaćama pirotehničara.
Na kraju izlaganja ravnatelj je iznio podatke o načinu osiguranja kvalitete i zaštite pirotehničara kako je to utvrđeno Pravilnikom o načinu obavljanja poslova humanitarnog razminiranja.

U drugom dijelu tiskovne konferencije novinari su na postavljena pitanja dobili iscrpne odgovore.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO