Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Obilježeno 10 godina Znanstvenog vijeća HCR-CTRO-a

27.06.2008

Javna svečana sjednica Znanstvenog vijeća HCR-CTRO-a održana je 26.lipnja u Europskom domu u Zagrebu. Posvećena je desetgodišnjici rada Znanstvenog vijeća (ZV) i promociji publikacije pod nazivom Deset godina rada hrvatskih znanstvenika na problemima razminiranja.
Svečanu sjednicu otvorio je sadašnji predsjednik ZV prof.dr.sc. Nikola Kezić, pozdravljajući nazočne predstavnike različitih institucija i resora iz RH, ministarstava, znanstvenike članove ZV, predstavnike organizacija u regiji, veleposlanstva Japana u RH i predstavnike HCR-a. Minutom šutnje odana je počast svim minskim žrtvama i stradalnicima, kao i počast prvom nedavno tragično preminulom prvom ravnatelju HCR-a Damiru Goršeti.

U prikazu publikacije prof dr.sc. Vladimir Knapp, koji je bio prvi predsjednik ZV-a, istaknuo je da se znanost u Hrvatskoj, suočena s velikom opasnošću od mina, morala uključiti u protuminsko djelovanje. Učinjeno je to vrlo spontano, a početne su aktivnosti pokrenute u okvirima HAZU. Aktivnosti znanstvenika u Republici Hrvatskoj prepoznate su u nizu svjetskih organizacija koje se bave problemom mina. S vremenom aktivnosti su rezultirale kroz opsežnu međunarodnu suradnju .
Hrvatski znanstvenici su se problemima vezanim za mine i njihov utjecaj na velik broj segmenata počeli baviti već u tijeku Domovinskog rata. Sredinom 1994.godine potaknuli su raspravu o protupješačkim minama (V. Knapp i M. Kaplan) na Međunarodnom pagvaškom pokretu na Konferenciji u Kolymbariju u Grčkoj.
Pokrenut je velik broj međunarodnih projekata u okvirima Hrvatskog centra za razminiranje. Zahvalivši se HCR-u na svesrdnoj pomoći u različitim vidovima u realizaciji znanstvenih projekata ,zahvalivši se znanstvenicima iz različitih područja naglasio je da je uspješnom suradnjom danas RH svrstana u najorganiziranije sustave, a ukupno protuminsko djelovanje postaje uzor većini zemalja u svijetu ,koje trpe posljedice miniranosti. Tehnike i tehnologije, koje se rabe u RH jedne su od najboljih u svijetu.

U publikaciji prikazani su radovi šireg kruga znanstvenika:
 Dinko Mikulić - Doprinos mehaničkog razminiranja
 Milan Bajić, Hrvoje Gold, Krešimir Božičković: Primjena metoda zrakoplovnih daljinskih istraživanja u humanitarnom protuminskom djelovanju
 Vladimir Knapp-otkrivanje tragova eksploziva metodom MEDDS i uređajem FIDO
 Vladimir Knapp, Dario Hrupec, Radomir Ječmenica, Boris Sučić-Rad na razvoju sustava otkrivanja mina brzim i sporim neutronima
 Vladimir Knapp, Milan Bajić, Vladimir Delić- mogućnost otkrivanja mina i eksplozivnih sredstava pomoću mikroorganizama
 Vladimir Knapp - Testiranje uređaja ELF u Hrvatskoj
 Mario Bauer - Pronalaženje minsko-eksplozivnih naprava pomoću pasa
 Branko Somek - Načini akustičnog otkrivanja mina
 Nikola Kezić, Sabine Keemlein, Nikola Pavković, Reinhard Noske, Hrvoje Gold i Milan Bajić- Korištenje pčela u otkrivanju eksploziva
 Nedjeljko Perić- Napredni globalni sustav za eliminaciju protupješačkih mina –ANGEL
 Davor Antonić - IPPTC projekt ispitivanja detektora metala
 Zvonimir Šipuš, Juraj Bartolić- Mjerenje dialektričnih parametara tla
 Stjepan Husnjak - Djelatnost zavoda za pedologiju s Agronomskog fakulteta u Zagrebu u procesu humanitarnog razminiranja u Hrvatskoj.

Navedeni radovi u publikaciji prtovođeni su u okviru poznatih projekata: MEDDS, NOMADICS, FIDO, PELAN SMART, ARC, ELF, te mnogih drugih.
Hrvatski znanstvenici za partnere u projektima imali su vrhunske svjetske znanstvenike i institucije kao što su GICHD, ITEP, CCMAT, BAM INSTITUT, SWEDEC, ROYAL MILITAR ACADEMY BRISSEL, TNO, FOI, GEOSPACEGTD-SPAIN, WUB, IAEA, US ARMY CECOM NVESD, te mnogih drugih eminentnih institucija i pojedinaca u zemlji i svijetu.

Navedeni znanstvenici djelatni su profesori, doktori znanosti na Fakultetu elektronike i računarstva, Fakultetu prometnih znanosti, Veleučilištu Velika Gorica, Geodetskom fakultetu, Agronomskom fakultetu, Veterinarskom fakultetu,
BAM INSTITU SRNJ, HCR-CTRO.

U svom obraćanju prof.dr.sc. Ivo Šlaus s ponosom ističe značaj , doprinos i uključivanje znanstvenika pod okriljem HAZU, te izražava zahvalu svima s nadom daljnje uspješne suradnje i razvoja tehnika i metoda.

Ravnatelj HCR-a Oto Jungwirth izrazio je zahvalu za doprinos u ukupnom razvoju sustava protuminskog djelovanja u RH. Posebno je istakao izuzetne rezultate u razvoju i operativnoj uporabi strojnog razminiranja u kojem RH prednjači u svijetu, razvoju praćenja kontrole kvalitete, razvoju datoteke HCR-a.
Iz podataka koje je prikazao posebno je istaknuo važnost razvoja metoda i tehnika u razminiranju šumskog prostora u RH, daljnjem usavršavanju uređaja , kojima bi bilo moguće sigurno detektirati MES i NUS na većim dubinama. S obzirom na činjenicu da ćemo ukupan proces razminiranja rješavati i u vremenu do 2018 godine , što je rezultat odluke Vlade RH i produljenja roka Ottawske Konvencije ostaje i nadalje potreba najuže suradnje HCR-a, HCR-CTRO d.o.o. i hrvatske znanosti u suradnji sa međunarodnim partnerima.

Direktor HCR-CTRO-a Nikola Pavković govorio je o djelatnostima Centra na polju ukupne suradnje sa međunarodnim subjektima, naglasio dobru suradnju sa BAM Institutom, Japanskom Agencijom za znanost i tehnologiju JST u razvoju i testiranju dualnih senzora. Naglasio je i ukupne komparativne prednosti za daljnju suradnju vezano na dobre mogućnosti testiranja i evaluacije na uređenim poligonima i u stvarnim uvjetima na različitim vrstama terena. Kratko se osvrnuo i na mogućnosti uporabe magneta u procesu strojnog razminiranja, mogućnostima uporabe pčela , kao i razvoju metoda za redukciju MSP-a.

Svečana sjednica završila je dodjelom priznanja pojedinačno znanstvenicima i završno institucijama u RH i svijetu.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO