Hrvatski centar za razminiranje

RSS

OBILJEŽAVANJE MINSKI SUMNJIVOG PROSTORA

09.07.2008

Hrvatski centar za razminiranje, na osnovu odredbi Pravilnika o načinu obavljanja poslova humanitarnog razminiranja, provodi kontrolu i obnavljane postojećih oznaka minske opasnosti najmanje jednom godišnje. Sve oznake postavljane su u proteklom razdoblju u procesu općeg izvida i utvrđivanja ažurnog stanja na terenu. Oznake se postavljaju po točno određenim pravilima definiranim u Standardnim operativnim postupcima HCR-a, dokumentima koji točno propisuje način i pozicije postavljanja ,kako bi svaka oznaka bila postavljena na kritična i nadasve vidna mjesta ispred minski sumnjiva prostora. Sve oznake dio su baze HCR-a (fotografirane) te su pozicije oznaka na terenu definirane koordinatama.

Tijekom, proteklih 6 mjeseci Hrvatski centar za razminiranje je izvršio kontrolu obilježenosti minski sumnjivog prostora te je trenutno minski sumnjiv prostor na dan 8. srpnja 2008. godine u Republici Hrvatskoj označen sa oko 15 tisuća većih i drugih oznaka, a poglavito je to učinjeno zbog nadolazeće turističke sezone kao i za potrebe protupožarne zaštite.

U svezi s tim izvršen je terenski obilazak, provjerene su sve oznake te je provedeno reobilježavanje na mjestima gdje su oznake srušene, oštećene ili otuđene.

U cilju sigurnog kretanja ljudi, građana i turista koji žive i obitavaju, u blizini minski sumnjivog prostora navedene radnje kontrole stanja obilježenosti provedene su na komunikacijskim pravcima (ceste, željezničke pruge, poljski i planinarski putevi, itd.), jednako tako i u parkovima prirode i nacionalnim parkovima.

Prilikom radnji reobilježavanja uočeno je od strane djelatnika HCR-a da su oznake minske opasnosti na pojedinim područjima nestale, uništene ili otuđene pa ovim putem molimo građane da ne otuđuju, uništavaju minske oznake jer takovi postupci dovode u opasnost sigurno kretanje ljudi i korištenje prostora.

Također se umoljavaju građani da ukoliko uoče srušene i oštećene oznake da o tome obavijeste Hrvatski centar za razminiranje ili njegove podružnice u Osijeku, Karlovcu i Zadru. Sve kontakt adrese dostupne su na web stranicama HCR-a: www.hcr.hr. Obratiti se možete i vašoj lokalnoj zajednici, koja će Vas uputiti na županijske koordinatore razminiranja, a čiji popis dostupan je i na našim web stranicama.
Moramo biti svjesni da su oznake nužne do trenutka razminiranja, te da su zasigurno postavljene kao odraz odgovornog ponašanja prema prostoru i pojedincu. Svaka interakcija, svaki prijedlog, gdje bi trebalo provesti i dodatno obilježavanje visoko respektiramo i unaprijed se zahvaljujemo.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO